Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρύ κλίμα» στις αγορές εν όψει τριμήνων

Υποχωρούν οι ευρωαγορές ακολουθώντας το βαρύ βήμα της Wall και των ασιατικών αγορών, με φόβους για νέες ζημίες στα εταιρικά κέρδη εξαιτίας της πιστωτικής αποστράγγισης καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων α' τριμήνου.

Ακολουθώντας τον βαρύ βηματισμό της Wall και των ασιατικών αγορών, οι ευρωαγορές υποχωρούν περαιτέρω, με φόβους για νέες ζημίες στις οικονομίες και στα εταιρικά κέρδη εξαιτίας της πιστωτικής αποστράγγισης, καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης τριμήνων.

Ο δείκτης FTSE διολισθαίνει 0,97% στις 5.637 μονάδες, ο DAX 1,05% στις 6.491 μονάδες και ο CAC 1,06% στις 4.645 μονάδες.

Στον απόηχο των δυσμενών macros και εταιρικών ειδήσεων που βαθαίνουν τους φόβους για το βάθος της ύφεσης στην αμερικανική κατανάλωση, οι ανά τον πλανήτη εξαγωγικές επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν στις απώλειες.

Τον χρηματοοικονομικό κλάδο επιβαρύνει η πρόβλεψη της Merrill Lynch ότι η UBS (-4,8%) θα ανακοινώσει περαιτέρω απομειώσεις 11 δισ. δολ. και την υποβάθμιση του στόχου για τη μετοχή της.

Η Merrill υποβάθμισε τον στόχο για τα κέρδη ανά μετοχή 2008 κατά 13% και του 2009 κατά 4%για την Credit Suisse Group (-1,7%) .

Επιπλέον, η Morgan Stanley υποβάθμισε τη Vodafone (-3,6%) κατά 21% στις 170 πένες, ενώ η Goldman Sachs έδωσε σύσταση «πώλησης» για τις μετοχές της British Airways (-4,2%).

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, με κάθετη πτώση 3,6% για τη μετοχή της Toyota Motor (-3,6%), μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής J.C. Penney για υποχώρηση κερδών και εσόδων λόγω αποδυνάμωσης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού κινήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, ενώ ο Nikkei αποδυναμώθηκε κατά 2,3% και ο Hang Seng κατά 1,8%.

Η διαμόρφωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο 16 ετών οδήγησε την Παρασκευή τη Wall Street σε σημαντικές απώλειες της τάξης του 0,8% περίπου για τους βασικούς δείκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v