Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες μείωσης επιτοκίων ωθούν τις αγορές

Με την ελπίδα ότι η Fed θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων των τελευταίων 2 ετών, οι τραπεζικοί τίτλοι ανακάμπτουν από τις προηγούμενες βαθιές απώλειες και ωθούν υψηλότερα ευρωαγορές και futures Wall.

Με την ελπίδα ότι η Fed θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων των τελευταίων 20 χρόνων, οι τραπεζικοί τίτλοι ανακάμπτουν από τις βαθιές απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων και ωθούν υψηλότερα τους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών και τα futures της Wall Street.

«Χρειαζόμαστε μειώσεις επιτοκίων και περισσότερη ρευστότητα», δηλώνουν αναλυτές, εκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα αυτές οι κινήσεις θα προκαλέσουν εκτόνωση της κρίσης.

Ο δείκτης MSCI World έχει διολισθήσει 17% από το ρεκόρ του Οκτωβρίου, καθώς οι ζημίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα εξαιτίας της διολίσθησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση ανέρχονται στα 195 δισ. δολ. Το βαρόμετρο, που καλύπτει 23 ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, αποτιμάτο χθες στις 14,2 φορές έναντι των κερδών, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995 τουλάχιστον, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σήμερα ο MSCI World ενισχύεται 0,9% με κέρδη για όλους τους επιμέρους δείκτες. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,7%, ανακάμπτοντας κατά το ένα τρίτο από τις ζημίες 4,6% που εμφάνισε χθες. Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται κέρδη 1,2% στο άνοιγμα του δείκτη Standard & Poor's 500.

Οι traders προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο overnight διατραπεζικού δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα είναι η μεγαλύτερη μείωση από το 1984 και θα φέρει το επιτόκιο αναφοράς στο 2%.

Ο δείκτης FTSE κερδίζει 1,6% στις 5.501 μονάδες, ο DAX 1,49% στις 6.274 μονάδες και ο CAC 1,6% στις 4.501 μονάδες.

Η UBS ενισχύεται 6,5% κατόπιν της χθεσινής διολίσθησης 14% και η Deutsche Bank κερδίζει 3,7%. Η Citigroup ενισχύεται 2,4% και η JP Morgan 1,6% στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη.

«Γνωρίζουμε ότι η Fed θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει το χρηματοοικονομικό σύστημα... Και αυτή είναι εξαιρετική είδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg Γάλλος αναλυτής.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Federal Reserve και στις αποφάσεις της για τα αμερικανικά επιτόκια αλλά και στα κρίσιμα αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών Goldman Sachs και Lehman Brothers.

Επίσης, θα ανακοινωθούν ο δείκτης τιμών παραγωγού Φεβρουαρίου, τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατασκευής νέων οικιών του ίδιου μήνα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ABC/Wash. Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v