Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματικές τραπεζικές απώλειες στα χρηματιστήρια

Μαζικές πωλήσεις επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο, καθώς οι επενδυτές προσφεύγουν στα καταφύγια του χρυσού και των ομολόγων. Απίστευτες πιέσεις στις τράπεζες, με την UBS να "χάνει" σχεδόν 12%.

Μαζικές πωλήσεις επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο, καθώς οι επενδυτές προσφεύγουν στα καταφύγια του χρυσού και των ομολόγων, κατόπιν της επιχείρησης διάσωσης της Bear Stearns, που επέτεινε τους φόβους για επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η JPMorgan Chase αγόρασε την Bear Stearns με έκπτωση 93% στην τιμή της μετοχής. Λίγη ώρα νωρίτερα, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε έκτακτη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των εμπορικών τραπεζών. Ηταν η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που η Federal Reserve προχώρησε σε επιχείρηση παροχής ρευστότητας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Σήμερα το μεσημέρι, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ακολούθησε την Fed και προχώρησε, για πρώτη φορά σε έξι μήνες, σε έκτακτη παροχή ρευστότητας ύψους 5 δισ. στερλινών.

Στα χρηματιστήρια το κλίμα είναι δραματικό, με τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται με πτώση 2,5% με 3%, τα ασιατικά χρηματιστήρια να έχουν καταγράψει απώλειες στην κλίμακα του 3% με 5% και τις προθεσμιακές αγορές να προοιωνίζονται ένα ακόμη κάθετα πτωτικό άνοιγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,58% στις 5.486 μονάδες, ο DAX 3,25% στις 6.225 μονάδες και ο CAC 2,8% στις 4.460 μονάδες.

Η διολίσθηση είναι κάθετη για τον τραπεζικό κλάδο, με την ελβετική UBS να διολισθαίνει 11,9%, την Anglo Irish Bank 13,8%, την Alliance & Leicester 10,3% και την HBOS 9,5%.

Η Siemens αντέδρασε με βύθιση 10% στην υποβάθμιση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για νέο γύρο ανακοίνωσης απομειώσεων ενεργητικών στους επενδυτικούς οίκους της Wall Street, που ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, θα ανακοινωθούν τα μεγέθη για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δ’ τριμήνου, ο δείκτης μεταποίησης Empire Μαρτίου, τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου, και ο δείκτης αγοράς κατοικιών ΝΑΗΒ Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v