Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δίνη οι ευρωαγορές λόγω πετρελαίου-δολαρίου

Με το δολάριο σε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, το πετρέλαιο στα 110 δολάρια και την ανακοίνωση κατάσχεσης στεγαστικού fund της Carlyle Group, οι διεθνείς αγορές επιστρέφουν σε πορεία κάθετης διολίσθησης.

Με το δολάριο σε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, το πετρέλαιο στα 110 δολάρια και την ανακοίνωση κατάσχεσης στεγαστικού fund της Carlyle Group, οι διεθνείς αγορές επιστρέφουν σε πορεία κάθετης διολίσθησης, σβήνοντας από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης τα κέρδη που είχε εμπνεύσει η παρέμβαση της Fed.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και οι εταιρίες με μεγάλο εξαγωγικό άνοιγμα διαμορφώνονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE διολισθαίνει με το άνοιγμα της συνεδρίασης 2% στις 5.057 μονάδες, ο DAX 1,8% στις 6.480 μοννάδες και ο CAC 2,05% στις 4.600 μονάδες.

Η διολίσθηση τσου δολαρίου σε χαμηλό 12 ετών έναντι του γεν, ”βύθισε” σε χαμηλό επτά εβδομάδων τις ασιατικές αγορές, όπου επικράτησαν επίσης μαζικές ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους, υπό την σκιά του φόβου για νέες απομειώσεις ενεργητικού.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 3,33%, ο Kospi 2,60% στη Νότιο Κορέα, ο ASX 200 στην Αυστραλία 2,32% και ο Hang Seng 3,05%.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο χθες, η ευφορία που προκάλεσε η τελευταία παρέμβαση της Federal Reserve εκτονώθηκε γρήγορα και την θέση της έλαβαν εκ νέου οι φόβοι για τις επιπτώσεις της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου και την συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,38%, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,53% και ο S&P υποχώρησε 0,9%.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, η HBOS διολισθαίνει 3,5%, η Credit Suisse 3,1%, ενώ νωρίτερα η αστραλέζικη Commonwealth Bank υποχώρησε 5,6% και η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial 6,8%.

Η BMW υποχωρεί 1,7% και η Swatch Group 3,5%.

Η μετοχή της Nestle στον αντίποδα ενισχύεται 2,2% μετά την αναβάθμιση των στόχων πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v