Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο τραπεζικών πιέσεων ευρωαγορών-Wall- Ασίας

Εντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ελεύθερη πτώση των βασικών δεικτών στην Wall Street και τις ασιατικές αγορές. Ολα τα βλέμματα στα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία, σήμερα.

Εντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ελεύθερη πτώση των βασικών δεικτών στην Wall Street και τις ασιατικές αγορές.

Η ανακοίνωση της Carlyle Capital για ρευστοποιήσεις ενεργητικών προκάλεσε ντόμινο διολίσθησης στους χρηματοοικονομικούς τίτλους στην αμερικανική αγορά, που συνεχίστηκε στην Ασία και κυριαρχεί και αυτή την ώρα στις ευρωπαϊκές συναλλαγές με έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,51% στις 5.679 μονάδες, ο DAX 1,59% στις 6.486 μονάδες και ο CAC 1,56% στις 4.605 μονάδες.

Η Fortis διολισθαίνει 3,9% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών δ’ τριμήνου.

Χθες η η αμερικανική αγορά έκλεισε με ισχυρές απώλειες, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου να κυριαρχούν, τη στιγμή που οι κατασχέσεις κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,75%, ο Nasdaq υποχώρησε 2,30% και ο S&P εμφάνισε πτώση 2,20%.

Στην αγορά, συνεχίστηκαν οι έντονες πιέσεις στις μετοχές των εταιριών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου μετά την ανακοίνωση της Thornbourg Mortgage Asset Management ότι απέτυχε να ευθυγραμμιστεί με υποχρεώσεις margin call ύψους 28 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή απώλεσε το 53% της αξίας της.

Βουτιά 14% υπέστη η Ambac μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών ιδίων μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για να διασώσει την αξιολόγηση ΑΑΑ. Πτώση 6% εμφάνισε ο τίτλος της Merrill Lynch, απώλειες 3,5% για την JP Morgan, 3,8% για τη Citigroup.

Η διολίσθηση της Wall Street προκάλεσε σωρεία ρευστοποιήσεων στις ασιατικές αγορές, όπου κατά μέσο όρο οι απώλειες ξεπέρασαν το 3% και οι βασικοί δείκτες σημείωσαν τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Αύγουστο.

Στο επίκεντρο της πτώσης, παρέμειναν οι τραπεζικοί τίτλοι, με την National Australia Bank (-5,4%), να υποχωρεί σε χαμηλό τριών ετών, ενώ σε ανάλογη πορεία βρέθηκε και η ιαπωνική Sumitomo Mitsui Financial (-6,4%).

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού διολίσθησε 3%, με απώλειές από τις αρχές του 2008 στο 11%. Στο 3,27% η αποδυνάμωση για τον Nikkei, ενώ στο ”ίδιο μήκος κύματος” οι αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους ASX 300 και Hang Seng να αποδυναμώνονται 3,16% και 2,85% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν το απόγευμα στην αμερικανική αγορά και ενδέχεται να δείξουν ότι το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο δυσμενές ”ορόσημο” του 5% από 4,9%. Εάν επιβεβαιωθεί το μέγεθος, οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό στην ισχυρότερη οικονομμία του πλανήτη θα αυξηθούν έντονα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v