Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό έντονων πιέσεων οι ευρωαγορές

Παραμένουν σε κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους τραπεζικούς κύκλους να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς επανέρχονται, με δριμύτητα, οι ανησυχίες για νέες υψηλές διαγραφές ενεργητικού από τους χρηματοοικονομικούς ομίλους. Σε πτωτική πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street

Παραμένουν σε κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους τραπεζικούς κύκλους να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς επανέρχονται, με δριμύτητα, οι ανησυχίες για νέες υψηλές διαγραφές ενεργητικού από τους χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Πτώση, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, για τη μετοχή της UBS (-4,2%), καθώς η Credit Suisse Group, προβλέπει ότι η ανταγωνίστριά της στην ελβετική αγορά θα προχωρήσει σε επιπλέον διαγραφές ενεργητικού ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Σε ανάλογη πορεία και ο κλάδος ασφαλειών, με την Allianz (-2,3%) να βρίσκεται στην αιχμή της πτώσης, μετά και τη δήλωση του Warren Buffett ότι ”το πάρτι στον ασφαλιστικό κλάδο έχει ολοκληρωθεί”.

Μοναδική μετοχή που ”επιβιώνει” αυτή της HSBC Holdings, έστω και με οριακή άνοδο 0,2%. Αντίθετα κατά 3,6% υποχωρεί η Barclays, στο 1,5% η BNP Paribas, ενώ πλησίον του 4,1% αποδυναμώνεται η HBOS.

Σε πλήρη αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο, σε διαδικασία ”πάρτι” οι μετοχές των EADS (7,6%) και Scania (3%). Στην πρώτη περίπτωση η ώθηση αποδίδεται στη συμφωνία που ”έκλεισε” η Airbus με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ στην δεύτερη στην εξαγορά πλειοψηφικού ”πακέτου” μετοχών από την VW.

Πτώση 1% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με τις απώλειές του από την αρχή του έτους να φθάνουν, πλέον, στο 9,3%.

”Υπάρχει πληθώρα χρηματοοικονομικών ομίλων τις μετοχές των οποίων οι επενδυτές δεν επιθυμούν ούτε καν να πλησιάσουν. Οι ανησυχίες για την κερδοφορία του κλάδου, δεδομένης και της πρόβλεψης για νέες διαγραφές ενεργητικού, είναι κάτι παραπάνω από έντονες”, επισημαίνει ο James Buckley, διαχειριστής κεφαλαίων 48 δισ. δολαρίων για την Baring Asset Management.

Σαφής διεύρυνση απωλειών για τους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,69%, τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,75% και τον FTSE 100 να σημειώνει πτώση 1,68%.

Πτωτική πορεία καταγράφεται και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,76%. Σε ανάλογη πορεία S&P 500 και Nasdaq με απώλειες 0,50% και 0,57% αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό πεδίο η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις για την πορεία του δείκτη βιομηχανίας ISM (Φεβρουάριος) καθώς και τον κατασκευαστικών δαπανών Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v