Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Dmitry Medvedev νέος Πρόεδρος της Ρωσίας

Οι Ρώσοι ανέδειξαν με συντριπτική πλειοψηφία 69,6% τον κ. Dmitry Medvedev, τον ”εκλεκτό” διάδοχο του κ. Vladimir Putin, νέο Πρόεδρο της χώρας, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθείες στην αναμέτρηση.

του Neil Buckley και της Catherine Belton από τη Μόσχα

Οι Ρώσοι ανέδειξαν με συντριπτική πλειοψηφία τον κ. Dmitry Medvedev, τον ”εκλεκτό” διάδοχο του κ. Vladimir Putin, νέο Πρόεδρο της χώρας, αλλά η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε ότι η αναμέτρηση ήταν πιο βεβαρημένη από παραβάσεις και από τις κοινουβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν προ τριμήνου.

Με τις εκλογές η προεδρία ανατίθεται σε έναν άνθρωπο της νέας γενιάς, που θεωρείται σχετικά φιλελεύθερος μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του Κρεμλίνου. Παραμένει πάντως αβέβαιο το κατά πόσον ο κ. Medvedev θα κατορθώσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για εφαρμογή του νόμου και ελευθερία της ενημέρωσης και κατά πόσον θα είναι ο ίδιος ή ο κ. Putin –που θα γίνει πρωθυπουργός- η πιο ισχυρή πολιτική μορφή της Ρωσίας.

Στο exit poll το οποίο εξέδωσε την ώρα που έκλειναν οι κάλπες το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, ο κ. Medvedev έλαβε 69,6%, μέγεθος τετραπλάσιο από εκείνο του κομμουνιστή ηγέτη κ. Gennady Zyuganov, που ακολουθεί με 17,2%. Ο υπερεθνικιστής κ. Vladimir Zhirinovsky εξασφάλισε το 11,4% των ψήφων, ενώ ο σχετικά άγνωστος φιλελεύθερος κ. Andrei Bogdanov 1,8%.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 70% των 109 εκατομμυρίων Ρώσων καταγεγραμμένων ψηφοφόρων. Οι αρχές σε όλο έθνος άσκησαν πιέσεις στους ψηφοφόρους για να συμμετάσχουν, καθώς ανησυχούσαν ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι τόσο προεξοφλημένο ώστε θα τρωθεί από τη χαμηλή συμμετοχή.

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Medvedev, κ. Sergei Sobyanin, δήλωσε ότι η συμμετοχή ήταν ”πραγματικά πολύ υψηλή”. Αλλά ο κ. Ivan Melnikov, αναπλητωτής γ.γ. του κομμουνιστικού κόμματος, επέμεινε ότι οι παραβιάσεις της διαδικασίας ήταν περισσότερες από πιέσεις στους ψηφοφόρους. ”Εγιναν πολλές παραβιάσεις και πιο σοβαρές από τις εκλογές του Δεκεμβρίου”, δήλωσε.

Οι κομμουνιστές δήλωσαν ότι σε συνεργασία με την παράταξη Yabloko και την Ένωση Δεξιάς εγκατέστησαν 500.000 κάμερες σε εκλογικά κέντρα και κατήγγειλαν νοθείες σε αρκετές περιοχές.

Πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, 20 αστυνομικοί απαγόρευσαν στον κ. Garry Kasparov, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού και ηγέτη της παράταξης ”Η Άλλη Ρωσία” της αντιπολίτευσης, να ηγηθεί μικρής συγκέντρωσης στην Κόκκινη Πλατεία. Ο κ. Kasparov κουβαλούσε μια άδεια τσάντα με τυπωμένη τη φράση ”Δεν συμμετέχω σε αυτή τη φάρσα”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v