Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euler Hermes: Θετική πορεία και το 2007

Ο κύκλος εργασιών της Euler Hermes το έτος 2007 σημείωσε αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2006, μία αύξηση ιδιαίτερα σημαντική αν συνυπολογίσουμε τις συναλλαγματικές διαφορές (+ 5,6%).

Euler Hermes: Θετική πορεία και το 2007
Ο κύκλος εργασιών της Euler Hermes το έτος 2007 σημείωσε αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2006, μία αύξηση ιδιαίτερα σημαντική αν συνυπολογίσουμε τις συναλλαγματικές διαφορές (+5,6%).



Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο του 2007, αυξανόμενος κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006, συνυπολογιζομένων των συναλλαγματικών διαφορών και των αλλαγών αναφορικά με την ερμηνεία του IFRS κύκλου εργασιών στην Πολωνία, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρίας να υπολογίσει την ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά τρόπο παρόμοιο με την 4,6% αύξηση του πρώτου εξαμήνου του 2007.

Στην ευρωζώνη, ο κύκλος εργασιών της Euler Hermes ενισχύθηκε από την ανάπτυξη των εργασιών στη Γαλλία κατά 7,2%, στην Ιταλία κατά 9,8% και στις Σκανδιναβικές χώρες κατά 9,5%.

”Το 2007 δεν αποτέλεσε μόνο μία δυναμική χρονιά για την Euler Hermes, καθώς ξεπεράσαμε τους στόχους μας, αλλά αντικατοπτρίζει μία εξαιρετική χρονική περίοδο επιχειρηματικής επέκτασης σε όλο σχεδόν τον κόσμο”, επισημαίνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Euler Hermes, Clemens von Weichs.

Διαβλέπουμε μία αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες Ασφάλισης Πιστώσεων σε χώρες εκτός Δυτικής Ευρώπης. Είμαι ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα που πετύχαμε από την ανάληψη δραστηριοτήτων σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Αργεντινή.

Έχουμε την πεποίθηση πως η ανάγκη των επιχειρήσεων να προστατέψουν τις εμπορικές τους απαιτήσεις από τους κινδύνους στους οποίους αυτές εκτίθενται, θα διατηρηθεί το 2008”.

Η Γερμανία δεν κατάφερε να ακολουθήσει την αναπτυξιακή πορεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς κατέγραψε ελάχιστη ανάπτυξη το 2007. Αιτία υπήρξε το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο οδήγησε σε μείωση των ποσοστών ασφαλίστρου.

Επίσης οι ασφαλισμένοι προτίμησαν την αυτασφάλιση και ζήτησαν αυξημένες επιστροφές ασφαλίστρου, καθώς αντιμετώπισαν χαμηλότερες ζημιές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η Ολλανδία επίσης αντιμετώπισε ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο την οδήγησε σε αρνητική ανάπτυξη λόγω των χαμένων συμβολαίων από εγχώριους ανταγωνιστές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η δραστηριότητα σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 8,6% το 2007, ύστερα από μία σειρά ετών αργής εμπορικής ανάπτυξης. Η βελτίωση αυτή προήλθε αφενός από τη θετική πορεία των δραστηριοτήτων πώλησης του προϊόντος και αφετέρου από τον αυξημένο κύκλο εργασιών των ασφαλισμένων πελατών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργασίες αυξήθηκαν με γρήγορο ρυθμό, επιφέροντας αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 11,4% σε σύγκριση με το έτος 2006, συνυπολογιζομένων των συναλλαγματικών διαφορών.

Στις νέες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Νότιας Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9,4%, συνυπολογιζομένων των συναλλαγματικών διαφορών.

Λειτουργικά αποτελέσματα

Η αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 17,9% σε σχέση με το 2006 ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 4,4% του κύκλου εργασιών. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την πολιτική της εταιρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών να μειώνει βαθμιαία την αναλογία των εργασιών που εκχωρεί στις αντασφαλιστικές εταιρίες.

Κατά το 2007, η αναλογία των εργασιών που εκχωρήθηκαν μειώθηκε εκ νέου, κατά 6,6%. Συνεπώς, τα καθαρά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 14,2% και το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης κατά 15,4%.

Τα παρόμοια επίπεδα αύξησης των καθαρών ασφαλίστρων και του αποτελέσματος εκμετάλλευσης συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι ο συνδυασμένος δείκτης για το 2007 67,9% (δείκτης ζημιών και δείκτης κόστους) μεταβάλλεται οριακά σε σχέση με το συνδυασμένο δείκτη για το 2006, που είχε ανέλθει στο 67,3%.

Ο δείκτης ζημιών και ο δείκτης κόστους, οι οποίοι συνθέτουν το συνδυασμένο δείκτη, είχαν την ακόλουθη πορεία :

Η αναλογία των καθαρών ζημιών βελτιώθηκε κατά μία μονάδα, από - 49,2% το 2006 σε - 48,1 το 2007, παρά τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων ρευστοποίησης

Ο δείκτης καθαρού κόστους παρουσίασε οριακή επιδείνωση από 18,1% σε 19,8%, λόγω των χαμηλότερων προμηθειών αντασφάλισης, οι οποίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα ενός υψηλότερου ποσοστού κράτησης ασφαλίστρου.

Προσαρμοσμένα σε αυτό το αποτέλεσμα, τα ακαθάριστα στοιχεία κόστους της εταιρίας βρίσκονται υπό έλεγχο και αυξάνονται λιγότερο σε σύγκριση με τις αυξήσεις του κύκλου εργασιών.



Ο δείκτης ζημιών αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007, από 44% στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2007 σε 48,1% στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2007.

Αυτή η πορεία μπορεί να εξηγηθεί αφενός από την αύξηση των ζημιών στη Βόρεια Αμερική και αφετέρου από τη μείωση των επιβαρύνσεων, η οποία ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Από τα μέσα του 2007, η Euler Hermes έχει θέσει σε εφαρμογή ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο για όλους τους πιστωτικούς κινδύνους στη Βόρεια Αμερική.

Τα καθαρά επενδυτικά αποτελέσματα του 2007 αντικατοπτρίζουν μία αύξηση12,8 εκ € στα καθαρά κέρδη από επενδύσεις, καθώς επίσης και μία αύξηση 22,6 εκ € στα καθαρά κέρδη κεφαλαίου, τα οποία συνδέονται ευρέως με τις επενδύσεις σε μετοχές.

Η αγοραία αξία του χαρτοφυλακίου της 31ης Δεκεμβρίου του 2007 παρέμεινε στα 3.498 εκ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως των 149 εκ ευρώ, συγκρινόμενη με την αξία του χαρτοφυλακίου της 31ης Δεκεμβρίου του 2006, που είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 3.349 εκ ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επένδυση του διαθεσίμου κεφαλαίου κίνησης. Τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη κεφαλαίου έφτασαν τα 211 εκ ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 6% του χαρτοφυλακίου.

Η καλή απόδοση των ασφαλίσεων και των επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμόρφωσαν τα λειτουργικά έσοδα σε 577,7 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 17,9% σε σχέση με το 2006.

Καθαρά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Euler Hermes, μετά την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών δαπανών και των φόρων, ανήλθαν σε 407,0 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 24,8% σε σχέση με το 2006.

Η αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνει το ποσό των 43 εκατ. € που επανακτήθηκε από τη μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων στη Γερμανία, σε συνέχεια της φορολογικής μεταρρύθμισης που ψήφισε η γερμανική κυβέρνηση το 2007 και έθεσε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2008. Η επίδραση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα οδηγήσει στη μείωση της εταιρικής φορολόγησης από 40,38% σε 32,38% για το 2008.

Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 9,33 ευρώ, σε σύγκριση με τα 7,51€ το 2006. Συνυπολογιζομένων των μη επαναλαμβανομένων κερδών από αναβαλλόμενη φορολογία, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 8,33 ευρώ.

Μέρισμα



Με βάση τα κέρδη ανά μετοχή, που έχουν διαμορφωθεί σε 9,33 ευρώ, η Euler Hermes θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, που θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου 2008, την πληρωμή μερίσματος 5,00 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με αυτό που καταβλήθηκε το 2006.

Ίδια κεφάλαια

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 2.077,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.911,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2006, σηματοδοτώντας μία αύξηση της τάξεως του 8,7%, καθώς επίσης και μία απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 20,6%, πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο της Euler Hermes.

Προσδοκίες

Από τις αρχές του 2008, η οικονομία της Βόρειας Αμερικής δοκιμάζεται από ισχυρή επιβράδυνση. Η Euler Hermes τηρεί υπό προσεκτικό έλεγχο τις δεσμεύσεις της έναντι στον κίνδυνο, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία πρόληψης του πιστωτικού κινδύνου.

Μέχρι σήμερα, το οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί την κύρια αγορά δράσης της Euler Hermes, δεν έχει υποστεί τον ίδιο βαθμό οικονομικής επιβράδυνσης, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, η Euler Hermes έθεσε σε εφαρμογή ένα σύνολο κανόνων πρόληψης του κινδύνου, για την αποτελεσματική διαχείριση της γρήγορης επιδείνωσης του περιβάλλοντος του πιστωτικού κινδύνου. Με εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό της μοντέλο, η Euler Hermes βασίζεται στα δικά της μέσα, ώστε να αντιμετωπίσει ένα δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον το 2008, χωρίς αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά της στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v