Ακριβαίνουν οι μοχλευμένες εξαγορές

Την τελευταία πενταετία τα κέρδη των τραπεζών από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ή χρηματοδότησης μοχλευμένων εξαγορών έφτασαν στα 67 δισ. δολ. Δεδομένων όμως της καταβολής μερισμάτων αλλά και της πιστωτικής κρίσης, το παραπάνω ποσό εξανεμίστηκε.

της Lina Saigol, από το blog των ”Financial Times” FTAlphaville

Μόλις η πιστωτική κρίση φτάσει στο τέλος της θα επιστρέψουν οι επενδυτικές τράπεζες στη χρηματοδότηση μοχλευμένων εξαγορών; Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, η απάντηση είναι ”όχι”.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι μεγαλύτερες τράπεζες της υφηλίου κέρδισαν 67 δισ. δολ. περίπου από προμήθειες που αφορούσαν σε χρηματοδότηση ή παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για μοχλευμένες εξαγορές. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο 19% του συνολικού κύκλου εργασιών των επενδυτικών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Με δεδομένο ότι το 60% των προμηθειών κατευθύνεται στην καταβολή bonus και άλλων έκτακτων δαπανών, το καθαρό ποσό που έβαλαν στα ταμεία τους ήταν 26 δισ. δολάρια.

Μέχρι σήμερα, δεδομένης και της έλλειψης πολιτικής hedging, οι απομειώσεις ενεργητικού έχουν φτάσει στα 10 δισ. δολάρια σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις των τραπεζών. Επιπρόσθετα, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι διαγραφές ενεργητικού λόγω CDOs θα ανέλθουν σε 30 δισ. δολάρια. Δηλαδή έπειτα από μία πενταετία, παρά τη σκληρή δουλειά, έχασαν όλα τα κέρδη τους.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες μάλλον θα πρέπει να ανακουφίστηκαν από το ότι κορυφαίοι όμιλοι private equity, όπως οι Guy Hands και David Rubenstein, δήλωσαν ότι δεν έχουν ανάγκη τους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street για να χρηματοδοτήσουν νέες εξαγορές.

Οι επικεφαλής των Terra Firma και Carlyle ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσπεράσουν τις τράπεζες και θα προτιμήσουν να απευθυνθούν στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μοχλευμένες εξαγορές.

Ως ιδέα μοιάζει καλή στα χαρτιά, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα –για παράδειγμα μέσω έκδοσης ομολόγων– να διαπραγματευτούν κάθε χρηματοδότηση μοχλευμένης εξαγοράς. Τα SWFs δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Εάν οι Carlyle και Terra Firma επιθυμούν να ”κρατήσουν για πάντα” τις ομολογίες που έχουν εκδώσει, τότε σίγουρα δεν χρειάζονται τις τράπεζες. Όμως, δεν μπορούν να το πράξουν και ως εκ τούτου οφείλουν να προετοιμαστούν για καταβολή αυξημένων προμηθειών μόλις στραφούν στις τράπεζες για νέες χρηματοδοτήσεις.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v