Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή τραπεζικών πιέσεων στις ευρωαγορές

Οι τραπεζικές πιέσεις επκρατούν και στη σημερινή συνεδρίαση στις ευρωαγορές, μετά τη διολίσθηση της βρετανικής στεγαστικής τράπεζας HBOS (-8,8%) και την κλιμάκωση των φόβων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Η αναρρίχηση του ευρώ και του πετρελαίου επιδεινώνουν την ψυχολογία.

Οι τραπεζικές πιέσεις επκρατούν και στη σημερινή συνεδρίαση στις ευρωαγορές, μετά τη διολίσθηση της βρετανικής στεγαστικής τράπεζας HBOS (-8,8%) και την κλιμάκωση των φόβων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Η αναρρίχηση του ευρώ σε ιστορικό ρεκόρ πάνω από το 1,50 δολάριο, που περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές και απειλεί την κερδοφορία των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων της ηπείρου, επιδεινώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Επιπλέον, η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα. Ο ενεργειακός κλάδος, πάντως, που ακολουθεί ανοδικά την τιμή του πετρελαίου, περιορίζει τις απώλειες στις ευρωαγορές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,83% στις 6.063 μονάδες, ο DAX, που άνοιξε πάνω από τις 7.000 μονάδες, υποχωρεί 0,5% στις 6.951 μονάδες και ο CAC 0,75% στις 4.935 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σε υψηλότερα επίπεδα χάρη στην αισθητή ανάκαμψη στη Wall Street χθες και στις ασιατικές αγορές. Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές συναλλαγές εμφανίζονται στον τραπεζικό κλάδο, μετά τη μικρότερη της αναμενομένης κερδοφορία της μεγαλύτερης τράπεζας στεγαστικής πίστης της Βρετανίας HBOS.

Η Alliance & Leicester υποχωρεί 5,8%, η RBS 3,5%, η Lloyds 2,8% και η Barclays 3,6%.

Η σουηδική τράπεζα Svenska Handelsbanken υποχωρεί 6,1% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 23%.

Η Telekom Austria διολισθαίνει 11% μετά την ανακοίνωση δυσμενών προβλέψεων πωλήσεων.

Στον αντίποδα, η BHP ενισχύεται 2,8%, ακολουθώντας τη νέα άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Στην αμερικανική αγορά θα ανακοινωθούν ο δείκτης στεγαστικών δανείων ΜΒΑ, που στην προηγούμενη μέτρηση κατακρημνίστηκε 28%, τα μεγέθη για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών Ιανουαρίου, που εκτιμάται ότι υποχώρησαν 4% και οι πωλήσεις νεόκτιστων κατοικιών Ιανουαρίου, που υπολογίζεται ότι υποχώρησαν 1,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v