Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών στο ”πνεύμα” Wall και Ασίας

Στο πνεύμα των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας που ώθησαν σε αισθητές απώλειες τη Wall Street χθες και σε πτώση τις ασιατικές αγορές το πρωί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν πτωτικές τάσεις.

Στο πνεύμα των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, που ώθησαν σε αισθητές απώλειες τη Wall Street χθες και σε πτώση τις ασιατικές αγορές το πρωί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν πτωτικές τάσεις.

Μετά την ανακοίνωση νέας υποχώρησης στον δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσε του φόβους διολίσθησης σε ύφεση, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού δείκτη μεταποίησης το μεσημέρι, ο οποίος θα αποτυπώσει τις επιπτώσεις της αμερικανικής επιβράδυνσης στην οικονομία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,69% στις 5.891 μονάδες, ο DAX 0,88% στις 6.844 μονάδες και ο CAC 0,66% στις 4.826 μονάδες. Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε χθες 0,7% στο πλαίσιο της ανακοίνωσης ευνοϊκών τριμήνων κορυφαίων εταιριών, όμως έχει υποχωρήσει 12% από την αρχή του έτους.

Διορθωτικά κινούνται οι ενεργειακοί κλάδοι μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου επί δεύτερη συνεδρίαση χθες.

Η BP υποχωρεί 1,2% και η Shell 1,3%.

Η μετοχή της RWE αντιδρά με πτώση 5,1% στην ανακοίνωση ζημιών στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αντιθέτως, η Lloyds ενισχύεται 1,7% καθώς τα αποτελέσματά της ικανοποίησαν τις αγορές.

Νωρίτερα στις ασιατικές αγορές επικράτησαν οι πιέσεις κυρίως στους εξαγωγικούς τίτλους, με αποτέλεσμα ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού (-1% στη συνεδρίαση) να κλείσει την έβδομη εβδομάδα πτώσης φέτος.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 1,4% και ο Hang Seng επίσης 1,1%.

Ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα διολίσθησε 4% καθώς ανακοινώθηκαν νέες πωλήσεις μετοχών, που δημιουργούν τον κίνδυνο υπερπροσφοράς τίτλων στην κινεζική αγορά.

Η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά ολοκληρώθηκε με σημαντικές απώλειες, παρά τα αρχικά κέρδη, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,15%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,17% και ο S&P 1,29%.

Η είδηση που έδωσε σήμα πωλήσεων στη Wall και στροφή στα ομόλογα ήταν η αναπάντεχη και σημαντική υποχώρηση του βιομηχανικού δείκτη Philly Fed τον Φεβρουάριο στο -24. Η ύφεση που παρατηρήθηκε στη βιομηχανική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 7 ετών και ενίσχυσε τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v