Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις ευρωαγορές με αιχμή τις τράπεζες

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο, οι εκτιμήσεις για τα θετικά αποτελέσματα έτους αλλά και η επικείμενη εθνικοποίηση της Northern Rock χάρισαν ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οδηγώντας σε ράλι τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Αργία στη Wall Street.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματοαγορές της Ευρώπης, ωθούμενες κυρίως από τους τίτλους των τραπεζών και των μεταλλευτικών εταιριών.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, έκλεισε στις 5.946,60 μονάδες, σημειώνοντας αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του 2,75%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 6.967,55 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,98%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 4.861,80 μονάδες, ήτοι 1,89% υψηλότερα.

Όσον αφορά την βρετανική αγορά βασικοί καταλύτες της ανοδικής αντίδρασης ήταν είδηση εθνικοποίησης της Northern Rock, καθώς και οι εκτιμήσεις ότι οι Barclays και Lloyds TSB θα ανακοινώσουν ισχυρά αποτελέσματα και ως εκ τούτου θα αυξήσουν τα μερίσματα που θα διανείμουν.

Με κέρδη έκλεισε επίσης ο τίτλος της Credit Suisse μετά την ανακοίνωση ότι το Κατάρ προχωρά σε αγορά μετοχών της δεύτερης ελβετικής μεγαλύτερης τράπεζας.

Ενισχυμένοι ολοκλήρωσαν επίσης οι τίτλοι των HBOS και Royal Bank of Scotland, ενώ αντίθετα η μετοχή της UBS υποχώρησε μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την Bear Stearns λόγω προβλέψεων ότι η ελβετική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές.

Ανοδικά έκλεισε επίσης ο τίτλος της BHP Billiton χάρη στην άνοδο των τιμών των μετάλλων στην Ευρώπη.

Σημείωνεται ότι η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v