Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Northern Rock

Η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην εθνικοποίηση της Northern Rock, πράττοντας αυτό που ήταν ορθό. Φυσικά, η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να είναι εύκολη δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα. Αλλά σαφώς αξίζει τον κόπο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο με την απόφασή της να εθνικοποιήσει την Northern Rock. Οι πιέσεις από τους μετόχους της τράπεζας, οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από την εθνικοποίηση, η όχι και ιδιαίτερα επιτυχημένη ιστορία της κρατικής διαχείρισης στη Βρετανία – όλα τα παραπάνω θα ”ρίξουν την σκιά τους” στην διαδικασία.

Όμως ήταν η μοναδική σωστή κίνηση. Εάν η Northern Rock παρέμενε υπό τη διοίκηση ιδιωτών τότε οι φορολογούμενο δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν τις ακριβείς επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη παροχή στην τράπεζα φθηνών δανείων από τα κρατικά ταμεία.

Σαφώς πρόκειται για μία απόφαση που εμπεριέχει ρίσκο. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μία βραχυχρόνια διατήρηση της τράπεζας στο κράτος θα μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ομίλου.

Η προσπάθεια εξυγίανσης της Northern Rock δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία θα πρέπει να μειωθούν. Παράλληλα δεν αρκεί σταθεροποίηση των καταθέσεων αλλά αύξησή τους, προκειμένου η τράπεζα να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τα κρατικά ταμεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας πιθανώς να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές που υπολογίζει η αγορά.

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια τα οποία διαχειρίζεται η Northern Rock, πιθανώς να απολέσουν περαιτέρω την ”αξιοπιστία” τους, καθώς η βρετανική οικονομία χαλαρώνει τον ρυθμό ανάπτυξής της. Σε ό,τι αφορά τους καταθέτες, μάλλον, έχουν όλο και λιγότερους λόγους να παραμείνουν στην τράπεζα, καθώς η επιστροφή στην κρατική προστασία, την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική.

Μετά από αρκετούς μήνες όπου εθελοτυφλούσε η βρετανική κυβέρνηση έλαβε τη σωστή απόφαση. Όμως η πρόκληση η Northern Rock να επιστρέψει στην ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Ίσως, δεδομένων των πιέσεων από τους μετόχους της και της συνεχιζόμενης ανάγκης από την κυβέρνηση να δικαιολογεί την κίνησή της, η επιστροφή στους ιδιώτες να είναι η καλύτερη μελλοντική λύση.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v