Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγγλία: Σχέδιο διάσωσης προβληματικών τραπεζών

Η βρετανική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εθνικοποίηση οποιασδήποτε άλλης τράπεζας αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα, τα οποία αναμένεται να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας.

Αγγλία: Σχέδιο διάσωσης προβληματικών τραπεζών
Η βρετανική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εθνικοποίηση οποιασδήποτε άλλης τράπεζας αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, σύμφωνα με έκτακτα μέτρα, τα οποία αναμένεται να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του βρετανού υπουργού Οικονομικών, Alistair Darling, οι υπερεξουσίες του υπουργείου οικονομικών είναι έκτακτης φύσεως, θα λήξουν σε ένα έτος και θα χρησιμοποιηθούν μόνο με σκοπό την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η προβληματική τράπεζα Northern Rock, θα εθνικοποιηθεί.

Η είδηση οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της βρετανικής τράπεζας, ενώ μια ανεξάρτητη επιτροπή θα προσδιορίσει πώς θα αποζημιωθούν οι μέτοχοι.

Με την απόφαση, την πρώτη εθνικοποίηση βρετανικής εταιρίας από το 1970, λήγει προσπάθεια μηνών να βρεθεί ”σωτήρας” από τον ιδιωτικό τομέα για τον καταπονημένο στεγαστικό πιστωτική, που επλήγη από την διεθνή πιστωτική αποστράγγιση.

Η εκλογή της εθνικοποίησης σημαίνει καμία από τις άλλες δύο προσφορές για την τράπεζα, από το κονσόρτιουμ της Virgin του Sir Richard Branson και την διοικητική ομάδα της Northern Rock, δεν αποδείχθηκε επιτυχής.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών, οι προσφορές για την τράπεζα δεν κρίθηκαν επαρκείς ενώ η εθνικοποίηση της τράπεζας θα είναι ”προσωρινή” έως ότου οι συνθήκες στην αγορά καταστήσουν εφικτό ένα σχέδιο διάσωσης.

”Προστατεύσαμε τα συμφέροντα των φορολογούμενων πολιτών, μην συμφωνώντας να προχωρήσουμε σε μια σημαντική επιχορήγηση”, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Gordon Brown. ”Και οι δυο προσφορές προέβλεπαν μια επιχορήγηση από την κυβέρνηση”, σημείωσε.

Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η εθνικοποίηση της τράπεζας είναι η καλύτερη επιλογή, αν και πάντως η απόφαση προβλέπεται να προκαλέσει πολιτική καταιγίδα στην χώρα, καθώς και την επιθετική αντίδραση ορισμένων μετόχων και μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στην βορειοανατολική Αγγλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v