Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυνατή τραπεζική αντίδραση στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις ευνοϊκές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και την σημερινή αργία στην Wall να ”απελευθερώνει” τους αγοραστές.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εύρωστη ανάκαμψη στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο θετικών επιμέρους εξελίξεων σε χρηματοοικονομικούς οικους της Ευρώπης.

Η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας δίνει την αφορμή για αγορές τίτλων που έχουν υποχωρήσει σε ελκυστικότερα επίπεδα και η αργία στην Wall Street σήμερα προτρέπει τις τακτοποιήσεις θέσεων στα χαρτοφυλάκια.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,26% στις 5.860 μονάδες, ο DAX 0,95% στις 6.897 μονάδες και ο CAC 1,1% στις 4.824 μονάδες.

Αισθητή αντίδραση καταγράφουν οι βρετανικές τράπεζες, μετά από δημοσίευμα των Sunday Times ότι δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Barclays (+4,2%) και η Lloyds TSB (+3,5%), θα ανακοινώσουν αιφνίδια αύξηση στα μερίσματά τους μέσα στην εβδομάδα.

Η Credit Suisse αντιδρά με άνοδο 2,8% στην ανακοίνωση αγορών μετοχών από το Κατάρ.

Εντονα κέρδη αποκομίζει και ο μεταλλευτικός κλάδος, μετά την ασιατική συμφωνία για μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος, που βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους των παγκόσμιων χαλυβουργιών.

Η Goldman Sachs αναβάθμισε την μετοχή της Daimler και η Deutsche Bank την μετοχή της Safran και οι δύο τίτλοι αντιδρούν θετικά.

Η αμερικανική αγορά ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη, παρά τις πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή, με αφορμή τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και την προειδοποίηση κερδοφορίας από την Best Buy που αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones και S&P 500 ενισχύθηκαν 1,4% σε εβδομαδιαία βάση και ο Nasdaq 0,7%.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν πάντως οι πιέσεις, με το μεγαλύτερο βάρος σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για υψηλές απώλειες λόγω subprime.

Η θετική πορεία για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων περιόρισε τις απώλειες και ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 0,2, ενώ ο Nikkei ενισχύθηκε 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v