Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη-Σταθεροποιητικά η Wall

Στην ”αρνητική περιοχή” αλλά με σαφείς διαθέσεις αυτοσυγκράτησης παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα futures της Wall Street να εμφανίζονται σχεδόν ”παγωμένα”, λόγω απουσίας μακροοικονομικών ή εταιρικών ανακοινώσεων.

Στην ”αρνητική περιοχή” αλλά με σαφείς διαθέσεις αυτοσυγκράτησης παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα futures της Wall Street να εμφανίζονται σχεδόν ”παγωμένα”, λόγω απουσίας μακροοικονομικών ή εταιρικών ανακοινώσεων.

Η νέα υποχώρηση αποδίδεται στις ανησυχίες που προκάλεσαν στους επενδυτές οι προβλέψεις των υπουργών Οικονομικών των G7 ότι η χρηματοοικονομική κρίση θα ”περάσει” τελικώς και στην πραγματική οικονομία πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.

Παράλληλα διατύπωσαν την άποψη ότι οι απώλειες των χρηματοοικονομικών ομίλων, λόγω της έκθεσής τους στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ (subprime) θα φθάσουν στα 400 δισ. δολάρια, ποσό πολλαπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που έχουν προβλέψει οι αγορές.

Η συγκρατημένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, αποδίδεται και στην καλή πορεία των μετοχών ενεργειακών ομίλων, καθώς το πετρέλαιο διατηρείται υψηλότερα από τα 91 δολάρια, αλλά και στις αγοραστικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στον φαρμακευτικό κλάδο, μετά την κάθετη πτώση της περασμένης εβδομάδας.

Στον αντίποδα για μία ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι τραπεζικοί τίτλοι, με μοναδική εξαίρεση αυτόν της Deutsche Postbank (+3%), καθώς ο γερμανικός Τύπο αναφέρει σε δημοσιεύματά του ότι θα πωληθεί στις αρχές της άνοιξης.

Απώλειες 2,1% για την UBS, ενώ πλησίον του 2,9% αποδυναμώνεται η Commerzbank (πιθανώς αγοραστής της Deutsche Postbank). Σταθερά σε πτωτική πορεία η μετοχή της Societe Generale (-3,2%), μετά την ανακοίνωση πώλησης μετοχών αξίας 5,5 δισ. ευρώ με discount 39%.

Πτωτικά κινούνται οι 13 από τις 18 αγορές της Δ. Ευρώπης που λειτουργούν σήμερα, με τον DAX 30 να ενισχύεται κατά 0,50% στις 6.801 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,23% στις 5.770 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται ανοδικά κατά 0,22% στις 4.720 μονάδες.

”Το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών είναι η νευρικότητα. Άλλωστε όλοι ανησυχούν για την ύπαρξη περαιτέρω διαγραφών ενεργητικού”, τονίζει στο Bloomberg ο Chicuong Dang, αναλυτής της Richelieu Finance.

Η έλλειψη μακροοικονομικών ανακοινώσεων αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων, οδηγεί σε ”πάγωμα” τα futures της Wall Street, με προοπτική οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς να ”ανοίξουν” με οριακά κέρδη.

Στο 0,3% τα κέρδη για τα παράγωγα του Dow Jones, του Nasdaq και του S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v