Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet:Σε ύφεση οι ΗΠΑ αλλά τα χειρότερα πέρασαν

Το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης στα χρηματιστήρια έχει ήδη πραγματοποιηθεί, εκτιμά η FactSet σε έκθεσή της, σημειώνοντας όμως ότι δεν αναμένεται ανοδική κίνηση με διάρκεια πριν από το β’ εξάμηνο του έτους και ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανότατα ήδη σε ύφεση. Τι έκαναν οι μετοχές τις προηγούμενες φορές οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ. Ποιους κλάδους προτείνει.

FactSet:Σε ύφεση οι ΗΠΑ αλλά τα χειρότερα πέρασαν
Το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης στα χρηματιστήρια έχει ήδη πραγματοποιηθεί, εκτιμά η FactSet σε έκθεσή της, σημειώνοντας όμως ότι δεν αναμένεται ανοδική κίνηση με διάρκεια πριν από το β’ εξάμηνο του έτους και ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανότατα ήδη σε ύφεση.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώνεται, έπειτα από μια σειρά ισχνών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε κάτω από το όριο του 50% για πρώτη φορά από το 2003, υποδηλώνοντας ύφεση της δραστηριότητας στον κλάδο. Το στοιχείο των νέων παραγγελιών στον δείκτη δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο συμπιεσμένο μετά την ύφεση του 2001, σημειώνει η FactSet.

Ταυτόχρονα, η υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο υποδηλώνει ισχυρότερη επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών κατά τους επόμενους μήνες.

Με τις καταναλωτικές δαπάνες να αποτελούν το 71% του αμερικανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η FactSet εκτιμά ότι με δεδομένη την επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών, μόνο για να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το ΑΕΠ απαιτείται ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Με μια υπόθεση μείωσης της κατανάλωσης κατά 2% το 2008, οι εξαγωγές θα πρέπει να ενισχυθούν κατά 13% πλέον του υφιστάμενου ρυθμού, κάτι ιδιαίτερα απίθανο, τονίζει.

Ως εκ τούτου, η FactSet σημειώνει πως το θέμα δεν είναι το εάν θα σημειωθεί ύφεση στις ΗΠΑ, ένα ενδεχόμενο για το οποίο εμφανίζεται σχεδόν σίγουρη, δίνοντας πιθανότητα επιβεβαίωσης 80%, αλλά το πόσο ”βαθιά” θα είναι και πόσο θα διαρκέσει.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε εξέταση της απόδοσης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς πριν και κατά τη διάρκεια όλων των περιόδων ύφεσης στις ΗΠΑ από το 1960.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνει, όλες οι περίοδοι ύφεσης είναι αρνητικές για τη Wall, με την πτώση του δείκτη S&P 500 να υποχωρεί από 20% (1990-91) έως 49% (2001) σε σχέση με το ανώτατο σημείο του δείκτη προ ύφεσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει, καθώς τα Ρ/Ε της αγοράς είναι χαμηλά με βάση την ιστορική νόρμα, μάλλον μιλάμε για πτώση πιο κοντά στο 20% παρά στο 49%.

Ως εκ τούτου, με τον δείκτη να έχει υποχωρήσει ήδη κατά 16,3% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό του, ίσως τα χειρότερα να είναι ήδη πίσω μας, αναφέρει η FactSet, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα καταγραφεί παγκόσμια ύφεση, ένα ενδεχόμενο που προς το παρόν αποκλείει.

Ο οίκος διαπίστωσε πως στις αντίστοιχες συγκυρίες στο παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης στις τιμές των μετοχών λαμβάνει χώρα τους πρώτους τρεις μήνες και το χαμηλότερο σημείο εντός του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη της ύφεσης.

Θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ μπήκαν σε ύφεση στα τέλη Οκτωβρίου του 2007, η FactSet εκτιμά ότι ένα πρώτο χαμηλό έχει ήδη διαμορφωθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα μεσολαβήσουν κάποιες εβδομάδες ηρεμίας προτού η αγορά κινηθεί προς το οριστικό χαμηλό σημείο, κάποια στιγμή πριν από τα μέσα του έτους.

Προτείνει αμυντικό χαρτοφυλάκιο

Παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, οι αγορές δύσκολα θα εισέλθουν σε ανοδική κίνηση πριν από το καλοκαίρι, εκτιμά η FactSet.

Όπως αναφέρει, θα χρειαστεί χρόνος για την επιστροφή ενός πιο θετικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις με ρίσκο, καθώς θα απαιτηθεί καλύτερη ”ορατότητα” για την αμερικανική οικονομία και την αγορά κατοικίας.

Ως εκ τούτου, η FactSet προτείνει χαρτοφυλάκιο αμυντικού χαρακτήρα, με επενδύσεις σε κλάδους που κράτησαν σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης: Τηλεπικοινωνίες, φαρμακευτικές, τροφίμων - ποτών και εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση ”underweight” για μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου (τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές εταιρίες) καθώς και για τις βιομηχανικές, τις μετοχές πρώτων υλών και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι επίσης ”underweight” στους ενεργειακούς τίτλους και ”neutral” για τις μετοχές χημικών και λιανικού εμπορίου.

Τέλος, η FactSet προτείνει αποφυγή των μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς εκτιμά ότι θα υποαποδώσουν σε σχέση με τους δείκτες όταν έρθει η ώρα της ανοδικής κίνησης.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v