G7: Στα 400 δισ. $ οι απώλειες από subprime

Έως τα 400 δισ. δολάρια μπορούν να φτάσουν οι διαγραφές ενεργητικού από τις τράπεζες, προειδοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών των G7. Τονίζουν, δε, ότι βιώνουμε ένα περιβάλλον ”αυξημένης αβεβαιότητας”.

των David Pilling και Jonathan Soble από το Τόκιο

και Gillian Tett από το Λονδίνο

Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες ανά την υφήλιο προχωρούν σε αναβάθμιση της πρόβλεψής τους για τις απώλειες που σχετίζονται με τη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ (subprime), γεγονός το οποίο ”μεταφράζεται” σε ανάγκη περαιτέρω διαγραφών ενεργητικού από τους χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, ο κ. Peer Steinbruck, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υποστήριξε ότι οι G7 φοβούνται ότι οι διαγραφές ενεργητικού εξαιτίας του subprime μπορεί να φτάσουν έως και τα 400 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλότερο ποσό σε σύγκριση με αυτό που προβλέπουν οι τράπεζες της Wall Street, και σαφώς πολύ πιο υψηλό από την πρόβλεψη της Federal Reserve για διαγραφές ενεργητικού το 2007, μεταξύ 100 και 150 δισ. δολαρίων.

Όμως οι υπουργοί Οικονομικών των G7 παραδέχτηκαν ότι παραμένει αδιευκρίνιστο πώς δημιουργήθηκε το ακριβές πρόβλημα λόγω subprime και ποιον ακριβώς ”δρόμο” έχει ακολουθήσει η πιστωτική κρίση. Μάλιστα τόσο ο κ. Steinbruck όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί απηύθυναν έκκληση προς τις τράπεζες να ”δημοσιοποιήσουν το σύνολο” των απωλειών τους, προκειμένου να ενισχύσουν και την αξιοπιστία τους.

”Οι επόμενες 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις των ορκωτών λογιστών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την έναρξη της κρίσης”, πρόσθεσε ο κ. Mario Draghi, πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας και του Financial Stability Forum.

Ο κ. Draghi τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να ασκήσουν πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να αποκαλύψουν το σύνολο των απωλειών τους και να στηρίξουν τις μετοχές τους. Δεν αποκάλυψε, πάντως, εάν οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες, αν και υποστήριξε ότι οι αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να δώσουν τη λύση.

Ταυτόχρονα οι υπουργοί Οικονομικών των G7 υπογράμμισαν ότι θα προχωρήσουν σε εξατομικευμένες αλλά και συλλογικές κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία του χρηματοοικονομικού συστήματος και την αποφυγή της ύφεσης.

Παραδέχτηκαν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από τη στιγμή που η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που ο κ. Henry Paulson, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε ”ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητα”, λόγω σφιχτών πιστωτικών συνθηκών, περαιτέρω επιβράδυνσης της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς, υψηλότερων τιμών πετρελαίου και ενισχυμένου πληθωρισμού.

Πάντως ο κ. Paulson τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν την ικανότητα να αποφύγουν την ύφεση. ”Νομίζω ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Εάν εμείς συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, οι υπόλοιποι δεν θα διολισθήσουν σε ύφεση, σωστά;”.

Εξέφρασε δε και την απογοήτευσή του καθώς ασιατικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέρριψαν την πρόταση του προέδρου του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, για συντονισμένη οικονομική πολιτική, με την κατάρτιση πακέτων στήριξης. Τόνισε ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν πρόκειται να αποφύγουν την ύφεση –εάν οι ΗΠΑ διολισθήσουν σε αυτήν– χαρακτηρίζοντας το decoupling ”μύθο”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v