Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση ευρωαγορών μετά τις ”βουτιές”

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις προηγουμενες ”βουτιές” και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται προσπάθειες αντίδρασης της Wall Street στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις προηγουμενες ”βουτιές” και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται προσπάθειες αντίδρασης της Wall Street στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα μετά την ελεύθερη πτώση στις ασιατικές αγορές και την ”βουτιά” σε Wall Street και Ευρώπη, καθώς επιτείνονται οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Μετά από μια ώρα συναλλαγών, οι ευρωαγορές ”γύρισαν” σε ελαφρώς θετική πρόσημα και οι τάσεις παραμένουν σταθεροποιητικές.

Την πρωινή ανάκαμψη ”οδήγησε” ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο, όπου οι επενδυτές περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση της Bank of England. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρύτατα να μειώσει τα βρετανικά επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στο 5,25% μετά την μείωση κατά 0,25 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0, 28% στις 5.851 μονάδες, ο DAX ενισχύεται ελαφρώς στις 6.766 μονάδες και ο CAC σταθεροποιείται στις 4.775 μονάδες.

Η εικόνα των ανακοινώσεων εταιρικής κερδοφορίας είναι μικτή και ορισμένες ανακοινώσεις αναβαθμίζουν τον κίνδυνο η επιβράδυνση στις ΗΠΑ να πλήττει τα επιχειρηματικά κέρδη.

Η μετοχή της Volvo υποχωρεί 4,9% και της LVMH 2,5% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Η Conergy διολισθαίνει 19% μετά την ανακοίνωση καθαρών ζημιών 194 εκατ. ευρώ στο 2007.

Στον αντίποδα, η France Telecom αντιδρά με άνοδο 1,5% στην ανακοίνωση εκτίναξης των ετήσιων κερδών 52% και η Electrolux 5,3% μετά την ανακοίνωση αύξησης κερδοφορίας δ’ τριμήνου.

Η BHP Billiton υπέστη την μεγαλύτερη βύθιση 20 ετών στις ασιατικές συναλλαγές (-7,5%), όταν ανέβασε την προσφορά για την Rio Tinto Group στα 147,4 δισ. δολ. μετά την προσπάθεια της μεγαλύτερης επιχείρησης αλουμινίου της Κίνας να μπλοκάρει την εξαγορά. Η μετοχή της Rio διολίσθησε 1,1%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υπέστη χθες την μεγαλύτερη πτώση 11 μηνών, εξαιτίας της ανακοίνωσης συρρίκνωσης του κλάδου υπηρεσιών. O δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,93%, o Nasdaq υποχώρησε κατά 3,08%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε 3,2% χαμηλότερα, καταγράφοντας ίσως το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς που έχει ποτέ κάνει με απώλειες 9% απο την αρχή του έτους. Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, οι 29 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM σημείωσε ισχυρότατη πτώση τον Ιανουάριο στις 41,9 μονάδες. Κάθε μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει ύφεση και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό τους τελευταίους 58 μήνες.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν κάθετα επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Nikkei στο Τόκιο να διολισθαίνει 4,7% και τον Hang Seng 5,4%. Οι αγορές Κίνας, Ν. Κορέας, Ταϊβάν και Ν. Ζηλανδίας παραμένουν κλειστές για τον εορτασμό του Νέου Έτους στην Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v