Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα deals ωθούν τις ευρωαγορές μετά τις Wall-Ασία

Η κινητικότητα στον χώρο των εξαγορών κινεί τα νήματα και στις ευρωαγορές, έχοντας υποστηρίξει σε αισθητή ανάκαμψη τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η κινητικότητα στον χώρο των εξαγορών κινεί τα νήματα και στις ευρωαγορές, έχοντας υποστηρίξει σε αισθητή ανάκαμψη τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ασίας.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,15% στις 6.019 μονάδες, ο DAX 1,13% στις 7.047 μονάδες και ο CAC 0,92% στις 5.023 μονάδες.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, η Punch Taverns προσέγγισε την ανταγωνιστική της Mitchells & Butlers (+5,4% με πρόταση συγχώνευσης, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του ”Observer”, εταιρίες private equity μελετούν προσφορά 3 δισ. στερλινών (5,9 δισ. δολ.) για την ITV Plc (+4,6%).

Επιπλέον, οι ”Financial Times” μεταδίδουν ότι η J.C. Flowers & Co. ενδεχομένως να καταθέσει νέα προσφορά για την ασφαλιστική Friends Providentb (+3,7%).

”Στις εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν κυριαρχούν πλέον τα private equities”, σημειώνει ο κ. Bob Parker, αντιπρόεδρος της Credit Suisse Asset Management στο Λονδίνο.

Η Ryanair Holdings διολισθαίνει 12% εξαιτίας της προειδοποίησης κερδοφορίας λόγω των ακριβών τιμών πετρελαίου και επιβαρύνει τη λονδρέζικη αγορά σε υποαπόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Η Dexia ενισχύεται 1% μετά την ανακοίνωση ότι θα διαθέσει επιπλέον κεφάλαια 500 εκατ. δολ. στον βραχίονα ασφάλισης αμερικανικών ομολόγων Financial Security Assurance Holdings Ltd.

Σημαντική στήριξη προσφέρει και ο μεταλλευτικός κλάδος, καθώς ενισχύονται αισθητά οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας το διαφαινόμενο deal Microsoft – Yahoo κατάφερε τελικά να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και να προσφέρει στην αγορά σημαντικά κέρδη.

Ο Dow Jones έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ενισχυμένος κατά 0,73%, στις 12.743,19 μονάδες, επιτυγχάνοντας εβδομαδιαία άνοδο κατά 4,4%, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,98% για την ημέρα και 3,7% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 1,22% υψηλότερα, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να ανέρχεται στο 4,9%.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια αποκόμισαν σημαντικά κέρδη και ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύθηκε 2,1% στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, καθώς η εξαγορά της Aluminum Corp. of China στη Rio Tinto πυροδότησε φημολογίες για περισσότερες συμφωνίες στην περιφέρεια.

Παράλληλα και η εταιρία Fortescue Metals Croup ανακοίνωσε ότι εξετάζει την περίπτωση πώλησης μεριδίου της σε κινεζικό όμιλο.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη και για τις μετοχές διαδικτύου, όπως η Alibaba.com (17%), μετά την πρόταση εξαγοράς της Yahoo! από τη Microsoft.

Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε κέρδη 2,69% και στην κινεζική αγορά ο CSI 300 εκτινάχτηκε 7%, καθώς δημοσιεύτηκε είδηση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να άρει την αναστολή πωλήσεων νέων αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου να συγκρατήσει τη διολίσθηση των χρηματιστηρίων.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v