Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χειρότερος Ιανουάριος στις ευρωαγορές

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την έκταση της πιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές καθώς στα ”θύματα” περιλαμβάνεται τώρα και άλλος ένας χρηματοοικονομικός κλάδος, οι ασφαλιστές ομολόγων. Ο χειρότερος Ιανουάριος για τον Stoxx 600.

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την έκταση της πιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές καθώς στα ”θύματα” περιλαμβάνεται τώρα και άλλος ένας χρηματοοικονομικός κλάδος, οι ασφαλιστές χρεογράφων και ομολόγων των ΗΠΑ.

Ο τραπεζικός - ασφαλιστικός κλάδος υφίσταται έντονες πιέσεις, με την ING Groep και τη UBS να υποχωρούν περισσότερο από 4%, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας ασφάλισης ομολόγων ΜΒΙΑ για τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία και την υποβάθμιση του κλάδου από τον οίκο S&P.

Οι ζημίες των αποκαλούμενων monoline insurers, που είναι εγγυητές των τόκων και πληρωμών κεφαλαίου ομολόγων, απειλούν να επιτείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες τους χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τα ενεργητικά τους.

Η Royal Bank of Scotland διολισθαίνει 4,6%, η Barclays 5,1% και η HSBC 2,7%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,3% με αποτέλεσμα η πτώση του στο σύνολο του πρώτου μήνα του έτους να διαμορφώνεται στο 13%, που είναι η μεγαλύτερη μήνα Ιανουάριο από το 1987 όπου συστάθηκε.

Ο δείκτης MSCI World που καλύπτει 1.949 εταιρίες ανά τον πλανήτη έχει διολισθήσει, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg 8,8% μέχρι στιγμής στο έτος, βιώνοντας τον χειρότερο Ιανουάριο από το 1970.

Ο δείκτης FTSE, που ολοκληρώνει επίσης τον χειρότερο Ιανουάριο της ιστορίας του, διολισθαίνει κάτω από τις 5.800 μονάδες, με πτώση 1,3% στις 5.760 μονάδες. Ο DAX υποχωρεί 1,58% στις 6.767 μονάδες, ενώ ο CAC 1,37% στις 4.803 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, η οποία δεν κατόρθωσε χθες να αξιοποιήσει τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων εξαιτίας των ανησυχιών για τον κλάδο ασφαλιστών ομολόγων.

Μετά την αρχική εκτίναξη περισσότρο από 1% στην ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων της Fed στο 3% κατά 50 μονάδες, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και η σημερινή συνεδρίαση προμηνύεται επίσης δύσκολη.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στην αγορά τα στοιχεία για την ανεργία της Παρασκευής, ενώ σήμερα οι επενδυτές θα πάρουν μια γεύση για τα αυριανά στοιχεία με τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων μεγεθών για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Σήμερα θα ανακοινωθούν επίσης τα μεγέθη για το κόστος απασχόλησης δ’ τριμήνου, για το ατομικό εισόδημα και οι ατομικές δαπάνες Δεκεμβρίου και ο βιομηχανικός δείκτης Chicago PMI.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v