Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ευρωαγορών-Εξαγορές,macro ΗΠΑ στο επίκεντρο

Δυνατή αντίδραση στην έντονη διολίσθηση του προηγούμενου μήνα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον στραμμένο στην κινητικότητα των εξαγορών. Καθοριστός παράγοντας για την κατάληξη της συνεδρίασης θα αποδειχτούν τα μεγέθη για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν το απόγευμα στις ΗΠΑ.

Δυνατή αντίδραση στην έντονη διολίσθηση του προηγούμενου μήνα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου, με το ενδιαφέρον στραμμένο στην κινητικότητα των εξαγορών και στις εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας.

Καθοριστός παράγοντας για την κατάληξη της συνεδρίασης θα αποδειχτούν τα μεγέθη για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν το απόγευμα στις ΗΠΑ. Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ελαφρώς ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο ενισχύεται 1,5%, ο DAX 1,3% και ο CAC 1,6%.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται ο μεταλλευτικός κλάδος, μετά την αισθητή ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων και την εκτίναξη της Rio Tinto έως 10% στο Λονδίνο μετά την εξαγορά μεριδίου 12% από την Alcoa και την κινεζική Chinalco.

Οι ανησυχίες για την παραγωγή της Κίνας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την επικράτεια συνεισφέρουν στα κέρδη και η BHP Billiton εκτινάσσεται 7,8% και η Anglo American 7,1%, ενώ νωρίτερα η Korea Zinc είχε αναρριχηθεί 15%.

Ο τραπεζικός - ασφαλιστικός κλάδος αντιδρά με ανακούφιση στην ανακοίνωση της αμερικανικής ΜΒΙΑ ότι θα διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ και η Allianz κερδίζει 1,9%, η Axa 2,9%, η HBOS 2,5% ενώ η Royal Bank of Scotland ενισχύεται 1,5% και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas 1,1%.

Η Societe Generale ξεκίνησε τη συνεδρίαση με εκτίναξη 4% και κινείται το μεσημέρι 2,5% υψηλότερα, καθώς φημολογείται ότι και η BNP Paribas εκφράζει ενδιαφέρον για την εξαγορά βραχιόνων της ανταγωνιστικής της.

Η αμερικανική Motorola κερδίζει 1,11 δολ. στα 12,61 δολ. στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη, μετά την ανακοίνωση ότι μελετά πρόγραμμα διαμελισμού των επιχειρήσεων.

Η Vinci ενισχύεται 3,9% μετά την ανακοίνωση αύξησης πωλήσεων δ’ τριμήνου 20% στα 8,66 δισ. ευρώ.

Η Iberdrola αντιδρά με ράλι 3,6% σε δημοσίευμα ότι η Electricite de France παρουσίασε στην κυβέρνηση το πρόγραμμα εξαγοράς της ισπανικής ανταγωνιστικής της.

Η Merck ενισχύεται 2,9% λόγω της αναβάθμισης της σύστασης της Merrill Lynch για τη μετοχή της σε ”αγορά.”

Οι αγορές futures προοιωνίζονται μικτό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη, με άνοδο για τον δείκτη Dow Jones και πτώση για τον Nasdaq.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πολύ κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία Ιανουαρίου, που πιστεύεται ότι υποχώρησε στο 4,9% από 5%. Θα ανακοινωθούν επίσης ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, ο δείκτης ISM μεταποίησης Ιανουαρίου και οι κατασκευαστικές δαπάνες Δεκεμβρίου.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v