Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro πιέζουν χρηματιστήρια και ευρώ

Η αποδυνάμωση του ευρώ 1% έναντι του δολαρίου, μετά την κάθετη υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών στην ευρωζώνη, οδηγεί χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Εν αναμονή σταθεροποιητικής πορείας η Wall Street, με το βλέμμα στον δείκτη ISM υπηρεσιών Ιανουαρίου.

Σταθεροποιητικές τάσεις σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ανόδου, με τις ανακοινώσεις κερδοφορίας να κυριαρχούν στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σταθεροποιητικό προβλέπεται το άνοιγμα των βασικών δεικτών και στη Wall Street.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει η ανακοίνωση των στοιχείων για την κάθετη αποδυνάμωση του δείκτη υπηρεσιών, που ωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα το ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί 1% στο 1,4675 δολάριο, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε δύο εβδομάδες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,47% στις 5.997 μονάδες, ο DAX 0,52% στις 6.965 μονάδες και ο CAC 0,87% στις 4.930 μονάδες.

Αρνητική επίδραση έχουν οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων πωλήσεων και κερδών κορυφαίων εταιριών του πλανήτη, όπως οι ιαπωνικές Olympus (-14%) και Yamaha (-15%), εξαιτίας των επιπτώσεων της διολίσθησης της αμερικανικής οικονομίας και κατανάλωσης.

Πιέσεις επικρατούν στον τεχνολογικό κλάδο, εξαιτίας της υποβάθμισης του στόχου πωλήσεων από την αμερικανική National Semiconductor, και η ASML υποχωρεί 2%, ενώ η Infineon 1,7%.

Πτωτικά κινούνται και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις μετά τα έντονα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων και η Anglo American υποχωρεί 1,2%, ενώ η Rio Tinto 1,7%.

Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί τις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στις αμερικανικές τράπεζες χθες και η UBS υποχωρεί 1,1%, ενώ η Credit Suisse 1,5%.

Η ARM Holdings, εταιρία που κατασκευάζει ημιαγωγούς για την Intel, διολισθαίνει 14% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών δ’ τριμήνου 18%.

Η γερμανική Heidelberger Druck υποχωρεί 9,4% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών γ’ τριμήνου 62% στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκευής εκτυπωτικών μηχανημάτων στον κόσμο.

Πάντως η BP κερδίζει 2,6% χάρη στη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική της, που επισκίασε τα αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματα, και η Total ακολουθεί με άνοδο 1,3%, ενώ η Shell με 1,9%.

Στις ασιατικές αγορές σημειώθηκε πτώση για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου, εξαιτίας των προβλέψεων κορυφαίων εταιριών για υποχώρηση της κερδοφορίας τους.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ελαφρώς πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη ISM υπηρεσιών Ιανουαρίου, που εκτιμάται ότι υποχώρησε στις 52,45 μονάδες από 53,9 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v