Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών με εταιρικά κέρδη στο επίκεντρο

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη των 3 προηγούμενων συνεδριάσεων, με το ενδιαφέρον στραμμένο στις εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας που κλιμακώνονται αυτή την εβδομάδα.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη των 3 προηγούμενων συνεδριάσεων, με το ενδιαφέρον στραμμένο στις εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας που κλιμακώνονται αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης FTSE καταγράφει υποχώρηση 0,76% στις 5.980 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,71% στις 6.950 μονάδες και ο CAC 0,72% στις 4.937 μονάδες.

Πιέσεις επικρατούν στον τεχνολογικό κλάδο, εξαιτίας της υποβάθμισης του στόχου πωλήσεων από την αμερικανική National Semiconductor Corp. Η ASML υποχωρεί 2% και η Infineon 1,7%.

Η ARM Holdings διολισθαίνει 14% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών δ’ τριμήνου 18% από την εταιρία που κατασκευάζει ημιαγωγούς για την Intel.

Η γερμανική Heidelberger Druck υποχωρεί 9,4% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών γ’ τριμήνου 62% στην μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκευής εκτυπωτικών μηχανημάτων στον κόσμο.

Η Northern Rock διολισθαίνει 7,4% μετά την υποβαθμισμένη νέα προσφορά της Virgin Group για την βρετανική τράπεζα.

Πιέσεις ασκούνται και στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις μετά τα έντονα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων και η Anglo American υποχωρεί 1,2% και η Rio Tinto 1,7%.

Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί τις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στις αμερικανικές τράπεζες χθες και η UBS υποχωρεί 1,1% ενώ η Credit Suisse 1,5%.

Στις ασιατικές αγορές σημειώθηκε πτώση για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου, εξαιτίας των προβλέψεων κορυφαίων εταιριών για υποχώρηση της κερδοφορίας τους.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 0,9% και ο Nikkei στο Τόκιο 0,82%. Στην Κίνα ο δείκτης CSI 300 έκλεισε 1% χαμηλότερα. Οι συναλλαγές σταματούν σήμερα στα κινεζικά χρηματιστήρια καθώς ακολουθούν αργίες για τον εορτασμό του σεληνιακού Νέου Ετους.

”Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”, τονίζει διαχειριστής κεφαλαίων στην ιαπωνική αγορά, προσθέτοντας ότι ”καθίσταται σαφές πως οι εταιρίες έχουν χάσει σημαντικό μερίδιο από το momentum κερδοφορίας τους”.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκίνησε χθες τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με πτώση, καθώς οι υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων και οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις θέσεων για κατοχύρωση των κερδών που αποκόμισαν από την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,85%, ο Nasdaq 1,26% και ο S&P 500 διολίσθησε 1,05%.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v