Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αμερικανική γρίπη της...ευρωπαϊκής οικονομίας

Η οικονομία της ευρωζώνης πάσχει από αμερικανική γρίπη και μάλλον η υγεία της δεν θα αποκατασταθεί σύντομα, δηλώνουν κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι στο πρακτορείο Bloomberg.

Η αμερικανική γρίπη της...ευρωπαϊκής οικονομίας
Η οικονομία της ευρωζώνης πάσχει από αμερικανική γρίπη και μάλλον η υγεία της δεν θα αποκατασταθεί σύντομα, δηλώνουν κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι στο πρακτορείο Bloomberg.

Σταθερά υψηλός πληθωρισμός, δημοσιονομικά ελλείμματα, αποτελούν δύο παράγοντες που ”δένουν τα χέρια” των οικονομικών επιτελείων της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να διαθέτουν αρκετά ”όπλα” ώστε να σταματήσουν την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του ευρώ.

”Υποχώρηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο σε σύγκριση με αυτήν των ΗΠΑ”, τονίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Edmund Phelps, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Columbia University.

Εντός του επόμενου έτους ”πιθανώς να βρεθούμε αντιμέτωποι με αντιστροφή του decoupling. Οι ΗΠΑ θα ανακάμπτουν με ταχύτητα και η οικονομία της ευρωζώνης θα επιβραδύνεται”, υποστηρίζει με τη σειρά του ο Dario Perkins, οικονομολόγος της ABN Amro Holding.

Άλλωστε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, επανέλαβε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα ότι ”βιώνουμε μία ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα”, σε ό,τι αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης αλλά και την ”αντίσταση” της οικονομίας στην υποχώρηση των ΗΠΑ.

--Οι πρώτες ενδείξεις

Σαφής ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζει να ”βιώνει” τα πρώτα συμπτώματα της υποχώρησης, είναι η πορεία των λιανικών πωλήσεων Δεκεμβρίου, οι οποίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών τον Ιανουάριο βρέθηκε ένα ”βήμα” πριν από την ύφεση.

”Η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι προβληματική και το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση δεν πρέπει να υποβιβάζεται”, υποστηρίζει ο David Brown, ιθύνων οικονομολόγος της Bear Stearns.

Οι οικονομολόγοι Jan Hatzius (Goldman Sachs) και Richard Berner (Morgan Stanley), δηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση, αλλά τα μέτρα που λαμβάνουν κυβέρνηση και Fed θα βοηθήσουν ώστε αυτή να είναι ”ήπια και βραχύβια”.

Όμως επί ευρωπαϊκού εδάφους οι ασκούντες νομισματική και οικονομική πολιτική εμφανίζονται…αργοί προς τις αντιδράσεις τους.

Αν και ο κ. Trichet για πρώτη φορά εμφανίστηκε ”ανοικτός” στο ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων, φρόντισε να τονίσει ότι δεν αναμένει ”χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων”, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.

”Τα ελλείμματα αποτελούν τροχοπέδη για αρκετές χώρες”, επισημαίνει ο Michael Hume, οικονομολόγος αρμόδιος για την Ευρώπη στην Lehman Brothers.

Ταυτόχρονα η αρκετά σφιχτή αγορά εργασίας της Ευρώπης, κυρίως εξαιτίας της ”σκληρής” νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες (σε ό,τι αφορά την ευκολία μείωσης προσωπικού και απολύσεων), καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ”εργασία” αρκετών κυβερνήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v