Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό ”κοκτέιλ” πιέσεων στις ευρωαγορές

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, καθώς ανακοινώνονται περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικών στις μεγάλες τράπεζες και η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια υπονομεύει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι τιμές των μετοχών υποχωρούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, καθώς ανακοινώνονται περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικών στις μεγάλες τράπεζες του πλανήτη και παράλληλα η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,12% στις 5.899 μονάδες, ο DAX 1,18% στις 6.919 μονάδες και ο CAC 1,11% στις 4.831 μονάδες.

Πρωταγωνιστής στις πιέσεις στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, η βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester διολίσθησε στα χαμηλότεα επίπεδα από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, μετά την κάθετη μείωση των στόχων κερδοφορίας.

Νωρίτερα, στις ασιατικές συναλλαγές η Mitsubishi UFJ Financial διολίσθησε 4,4% στο Τόκιο εξαιτίας προβλήματων στην επαναχρηματοδότηση χρεογράφων από την KKR Financial.

Η Credit Agricole υποχωρεί 2,1% κατόπιν δημοσιεύματος των ”Financial Times” ότι θα ανακοινώσει περαιτέρω απομειώσεις με τη δημοσιοποίηση της χρήσης 2007 στις 5 Μαρτίου.

Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την αύξηςη κερδοφορίας των εταιριών του Stoxx 600 το 2008 στο 9,2%, έναντι 11% της πρόβλεψης στα τέλη του περασμένου έτους.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του, επιτείνει τις πιέσεις στους ενεργοβόρους κλάδους.

Η Air France υποχωρεί 1,6% και η χημική BASF 1,43%.

Οι μετοχές της αμερικανικής AT&T καθώς και της Verizon Communications υποχωρούν στις γερμανικές συναλλαγές, μετά την υποβάθμισή τους τους από την Credit Suisse. Η Vodafone Group ακολουθεί με πτώση 2,9% και η Deutsche Telekom υποχωρεί 2,2%.

Στην αμερικανική αγορά, όπου οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα, θα ανακοινωθεί ο δείκτης επαναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων ΜΒΑ, καθώς και τα μεγέθη για τις ενάρξεις κατασκευής νέων οικιών Ιανουαρίου.

Προ πάντων, θα δημοσιοποιηθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή Ιανουαρίου και επίσης θα δωθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, τα οποία ενδεχομένως να προσφέρουν ενδείξεις για τη μετέπειτα πολιτική της Fed.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v