”Ακατάπαυστο” ράλι για πετρέλαιο & ευρώ

Το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κατακτούν πετρέλαιο και ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να ”σπάει το φράγμα” του 1,50 δολαρίου, ενώ ο ”μαύρος χρυσός”, επωφελούμενος από την πτώση του ”πράσινου νομίσματος”, κατακτά νέο υψηλό στα 102,08 δολάρια.

Το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κατακτούν πετρέλαιο και ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να ”σπάει το φράγμα” του 1,50 δολαρίου, ενώ ο ”μαύρος χρυσός”, επωφελούμενος από την πτώση του ”πράσινου νομίσματος”, κατακτά νέο υψηλό στα 102,08 δολάρια.

Η ξέφρενη πορεία για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διατηρείται δεδομένου ότι η αγορά καθίσταται όλο και πιο σίγουρη ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, σε πλήρη αντίθεση με την ΕΚΤ, η οποία θα τα διατηρήσει αμετάβλητα.

Αποτέλεσμα το ευρώ να φτάσει στο 1,5047 δολάριο, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ιστορικό υψηλό και ξεπερνώντας το επίπεδο που αρκετές κυβερνήσεις ανά την ευρωζώνη είχαν χαρακτηρίσει ”επικίνδυνο για την πορεία εξαγωγών και οικονομίας”.

”Από τη στιγμή που η Fed αποστέλλει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης επιτοκίων, είναι απόλυτα φυσιολογικό το δολάριο να δέχεται ισχυρές πιέσεις έναντι τόσο του ευρώ όσο και των υπόλοιπων ανταγωνιστικών νομισμάτων”, σημειώνει ο κ. Tony Morriss, ειδικός επί συναλλαγματικών αγορών στην Australia & New Zealand Banking Group.

Οι πιέσεις για το δολάριο ”επεκτείνονται” και στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά νομίσματα με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλό 23 ετών έναντι του δολαρίου Ν. Ζηλανδίας.

--Στροφή στο πετρέλαιο

Η συνεχιζόμενη σχεδόν ”ελεύθερη πτώση” του δολαρίου στρέφει τους περισσότερους επενδυτές αλλά και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στις αγορές εμπορευμάτων και κυρίως σε αυτήν του πετρελαίου.

Αποτέλεσμα το αμερικανικό αργό να καταρρίψει ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, καθώς έφτασε στο επίπεδο των 102,08 δολαρίων ανά βαρέλι.

”Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι επενδυτές να ’μεταφέρουν’ κεφάλαια στις αγορές εμπορευμάτων και κυρίως σε αυτήν του πετρελαίου, δεδομένης και της έντονης μεταβλητότητας στις αντίστοιχες διαπραγμάτευσης μετοχών”, σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Victor Shum, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρία Pruvin & Gertz, στη Σιγκαπούρη.

Το ”παράδειγμα” του αμερικανικού αργού ακολουθεί και το ”ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος” Brent, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου να φτάνει έως και τα 100,30 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988 όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v