Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή αντίδραση ευρωαγορών μετά την Ασία

Ενισχύονται οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων ΗΠΑ και Ασίας, καθώς διαφαίνεται κάποια λύση για την αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης του subprime στον κλάδο ασφαλιστών ομολόγων. Δυνατή τραπεζική αντίδραση.

Ενισχύονται οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων ΗΠΑ και Ασίας, καθώς διαφαίνεται κάποια λύση για την αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης του subprime στον κλάδο ασφαλιστών ομολόγων.

Ο δείκτης FTSE καταγράφει ισχυρή αντίδραση 1,4% στις 5.971 μονάδες, ο DAX ακολουθεί με άνοδο 1,04% στις 6.072 μονάδες και ο CAC 1,04% στις 4.888 μονάδες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πάροχος ασφάλισης χρεογράφων και ομολόγων Ambac θα λάβει 3 δισ. δολ. σε νέα κεφάλαια, στο πλαίσιο συμφωνίας διάσωσης με τις τράπεζες.

Ισχυρά κέρδη αποκομίζει ο τραπεζικός κλάδος. Η UBS καταγράφει άνοδο 2%, η Barclays 3,1% και η Deutsche Bank 1,4%.

Η μετοχή της Dexia που κατέχει την αμερικανική εταιρία ασφάλισης ομολόγων FSA ενισχύεται 3,2%.

Ο τίτλος της Alliance & Leicester αποκομίζει κερδη 4,9% κατόπιν φημολογίας ότι η Lloyds TSB θα καταθέσει προσφορά εξαγοράς της.

Η ίδια η Lloyds TSB Group ενισχύεται 2,4% μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Lehman Brothers.

Οι φαρμακοβιομηχανίες ενισχύονται μετά την έγκριση των πωλήσεων σκευάσματος θεραπείας του διαβήτη της Novartis (0,9%) στην Ευρώπη. Θετικά αντιδρά η Solarworld (5,4%), γερμανική επιχείρηση ηλιακής ενέργειας, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από τη UBS.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψε την Παρασκευή ράλι στα τελευταία 30 λεπτά της συνεδρίασης, καθώς αναμένεται διάσωση της εταιρίας ασφαλιστών ομολόγων Ambac Financial Group.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street, που στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για επέκταση της κρίσης και σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, κατόρθωσαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να ανακάμψουν και να κλείσουν τελικά ανοδικά.

Ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,3%, ο S&P 500 με εβδομαδιαία άνοδο 0,2% και ο Nasdaq 0,8%.

Στον απόηχο της αμερικανικής ανάκαμψης, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν υψηλότερα με επίκεντρο τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων και εξαγωγικών εταιριών.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 3,1% και όλες οι ασιατικές αγορές εφφανίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, με εξαίρεση την Κίνα, όπου ο δείκτης CSI 300 άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες 2,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v