Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε στο photo finish η αμερικανική αγορά

Με κέρδη κατάφερε να ολοκληρώσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η είδηση για σχέδιο διάσωσης της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων AMBAC πυροδότησε κυριολεκτικά το επενδυτικό ενδιαφέρον λίγα λεπτά πριν τη λήξη της. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Με κέρδη κατάφερε να ολοκληρώσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η είδηση για σχέδιο διάσωσης της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων AMBAC πυροδότησε κυριολεκτικά το επενδυτικό ενδιαφέρον λίγα λεπτά πριν τη λήξη της.

Ειδικότερα, η σπίθα που ”άναψε” το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ένα δημοσίευμα του CNBC ότι ομάδα μεγάλων τραπεζών επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απαλλαγή της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων AMBAC από τα ”βάρη” που την ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες που στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας μάλιστα σημαντικές απώλειες, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για διεύρυνση της κρίσης και σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, κατόρθωσαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να ανακάμψουν και να κλείσουν τελικά ανοδικά.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει μέχρι και 130 μονάδες, ολοκλήρωσε τελικά την συνεδρίαση με κέρδη 0,79%, στις 13.381,02 μονάδες, και έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,3%.



Ανάλογη πορεία σημείωσε και ο S&P 500, που έκλεισε 0,79% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.353,11 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,2% σε εβδομαδιαία βάση. Σε θετικό έδαφος, τέλος, βρέθηκε κυριολεκτικά στο παραπέντε και ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.303,35 μονάδες, με άνοδο 0,16%, περιορίζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,8%.

Ο όγκος συναλλαγών στο NYSE ανήλθε στο 1,42 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 3 προς 2. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, AT&T, Motorola, Bank Of America και Pfizer.

Στο Nasdaq άλλαξαν συνολικά χέρια 2,3 δισ. τεμάχια, ενώ η αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 8 προς 7. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft, Level 3 Communications, Oracle και Apple.

Από τις επιμέρους μετοχές, με πτώση έκλεισαν οι τίτλοι των Fannie Mae και Freddie Mac, μετά την κίνηση της Merrill Lynch να υποβαθμίσει τις συστάσεις της για τις εν λόγω μετοχές σε ”sell” από ”neutral”.

Απώλειες κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Intuit, μετά την ανακοίνωση πτώσης 21% στα κέρδη β’ οικονομικού τριμήνου, συμπαρασύροντας μάλιστα και άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Αντίθετα, με κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Citigroup, παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 2,23%, στα 44,53 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 0,35%, στα 11,41 δολάρια. Άνοδο 0,20% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,91 δολάρια, ενώ με απώλειες 2,22% στα 0,22 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας τα συμβόλαια του αργού ενισχύθηκαν, καθώς οι traders έκλειναν τις θέσεις τους ενόψει του Σαββατοκύριακου, και ολοκλήρωσαν στα 98,77 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, τα συμβόλαια Απριλίου στον χρυσό έκλεισαν με πτώση 0,40% στα 945,40 δολάρια ανά ουγκιά.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.888,50 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,74%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,43% και ολοκλήρωσε στις 6.806,29 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στο κλείσιμο 0,71% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.824,55 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v