Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Barroso στον προστατευτισμό

Ο προστατευτισμός δεν πρέπει να καταστεί η βασική πολιτική αντίδραση της Ε.Ε. είτε αφορά στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs) είτε στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Κίνα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Jose-Manuel Barroso, σε συνέντευξή του στους ”Financial Times”.

των Lionel Barber και Tony Barber από τις Βρυξέλλες

Ο προστατευτισμός ενισχύεται στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι εκ παραδόσεως η Γηραιά Ήπειρος είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Jose-Manuel Barroso.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ”Financial Times”, ο κ. Barroso ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται η συγκρότηση πανευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής σαν απάντηση στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις αγορές από τον Αύγουστο.

Ο κ. Barroso έδωσε τη συνέντευξη μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί ο νέος κώδικας λειτουργίας των κρατικών επενδυτικών ταμείων (SWF’s) αλλά και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν ο προστατευτισμός ενισχύεται στην Ευρώπη, ο κ. Barroso –κλασικός υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου– τονίζει: ”Σαφώς αυξάνει και δυστυχώς όχι μόνο στην Ευρώπη. Οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά ήταν υπέρ των ελεύθερων αγορών, αρχίζουν να αλλάζουν στάση. Ορισμένοι κεντροαριστεροί καθίστανται περισσότερο συντηρητικοί”.

Τονίζει ότι η Ε.Ε. ήταν η πλέον ανοιχτή σε επενδύσεις περιοχή του κόσμου, αλλά καθίσταται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη αναρρίχηση της Κίνας και από το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα που έχει η Ε.Ε. με αυτήν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει: ”Γνωρίζω πολύ καλά ότι αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την κινεζική ανάπτυξη ως απειλή. Θα πρέπει να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία”. Επίσης προσθέτει: ”Έχω δηλώσει στους Κινέζους: οφείλεται να μας βοηθήσετε. Πράττοντάς αυτό πρώτα απ’ όλα θα ωφεληθεί η παγκόσμια οικονομία”.

Τονίζει ότι υπάρχει κάποια βελτίωση σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ευρωπαϊκών ομίλων. ”Η Κομισιόν, αν και δεν το επιθυμεί, πιθανώς να μην κατορθώσει να αντισταθεί στην ενίσχυση του προστατευτισμού”.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση των αγορών, ο κ. Barroso προσφέρει τα εύσημα σε Γερμανία και Βρετανία, οι οποίες αντιστάθηκαν στην πρόταση της Γαλλίας και της Ιταλίας για δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. ”Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να φτιάξουμε μία σούπερ ρυθμιστική αρχή. Απλώς θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των κρατών-μελών”, υπογραμμίζει ο κ. Barroso.

Επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή της Κομισιόν για περισσότερο στενή παρακολούθηση των οίκων αξιολόγησης, υποστηρίζοντας: ”Θεωρούμε πως σε αρκετές περιπτώσεις απέτυχαν. Θα πρέπει να βελτιώσουν τα στάνταρτν τους προκειμένου να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών”.

Σαφώς, προσθέτει ο επικεφαλής της Κομισιόν, η χαλάρωση των ΗΠΑ επηρεάζει και την ευρωπαϊκή οικονομία. ”Σαφώς δεν είμαστε άνοσοι στη χαλάρωση της αμερικανικής οικονομίας. Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη”.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή του για τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τονίζοντας: ”Η είσοδός τους ενίσχυσε τον υγιή ανταγωνισμό. Βλέπουμε ότι η διεύρυνση αποτέλεσε ένα παιχνίδι που η Ε.Ε. κέρδισε”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v