Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές, μετά την Ασία

Το ”παράδειγμα” των ασιατικών αγορών ακολουθούν και αυτές της Ευρώπης, οι οποίες ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου με τις ”χειρότερες” των διαθέσεων.

Το ”παράδειγμα” των ασιατικών αγορών ακολουθούν και αυτές της Ευρώπης, οι οποίες ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου με τις ”χειρότερες” των διαθέσεων.

Στο προσκήνιο επανέρχονται, με ιδιαίτερη ένταση, οι ανησυχίες για την πορεία του χρηματοοικονομικού κλάδου αλλά και του ενδεχομένου ύφεσης στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί τίτλοι να βρίσκονται, εκ νέου, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν, κυριολεκτικά, σε ελεύθερη πτώση, με τη μέση πτώση να τοποθετείται στο 3,5%, με sell-off σε τραπεζικές μετοχές αλλά και τίτλους τραπεζικών ομίλων, μετά τη διαμόρφωση του γεν σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου.

Οι νέες ανησυχίες σχετικά με το ύψος των απωλειών για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο προήλθαν από την πρόβλεψη της UBS ότι οι απώλειές του μπορεί να φτάσουν στο επίπεδο των 600 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της UBS υποχωρεί 4,3% μετά την πρόβλεψη της Credit Suisse Group ότι οι διαγραφές ζημιών του κορυφαίου τραπεζικού ομίλου της Ευρώπης (από πλευράς περιουσιακών στοιχείων) θα διαμορφωθούν στα 15 δισ. δολάρια.

Πτωτική πορεία και για την HBOS (-4,1%), μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την Bear Stearns, ενώ σε ανάλογο ”κλίμα” κινούνται Barclays και Allianz με αποδυνάμωση 4% και 2,5% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινείται η HSBC Holdings (1,3%), καθώς κατόρθωσε να ξεπεράσει την πρόβλεψη των αναλυτών για τα επίπεδα κερδοφορίας της.

Ράλι για τη μετοχή της Scania (12%), μετά την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της από τη VW, γεγονός το οποίο ”ανοίγει τον δρόμο” για συγχώνευση με τη MAN AG.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX 30 υποχωρεί 1,81%, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,68% και τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v