Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών εν μέσω ΕΚΤ και ΒοΕ

Υποχωρούν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ”οδηγούς” τράπεζες και ασφάλειες. Επιφυλακτικές κινήσεις στο πλαίσιο των συνεδριάσεων ΕΚΤ και ΒοΕ για τα επιτόκια. Πτώση προοιωνίζονται τα futures της Wall.

Υποχωρούν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ”οδηγούς” τράπεζες και ασφάλειες, καθώς φημολογούνται περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικών εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

Οι κινήσεις είναι επιφυλακτικές στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of England για τα επιτόκια του ευρώ και της στερλίνας αντιστοίχως.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,28% στις 5.836 μονάδες, ο DAX 0,28% στις 6.644 μονάδες και ο CAC 0,45% στις 4.735 μονάδες. Η πτώση περιορίζεται σε σχέση με τις πρωινές απώλειες, που προσέγγιζαν το 1%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο του ευρώ στο υψηλό 6 ετών του 4% σύμφωνα με την ομόφωνη εκτίμηση των οικονομολόγων.

Και για την Bank of England το πιθανότερο σενάριο είναι διατήρηση σταθερού επιτοκίου της στερλίνας στο 5,25%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφάλειες υποχωρούν μετά την αποτυχία της αμερικανικής Ambac να διασφαλίσει την διατήρηση της πιστωτικής βαθμολογίας της.

Η UBS βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006 (-3,3%) μετά την ανακοίνωση της JPMorgan Chase ότι ”πιθανόν” η ελβετική τράπεζα να ξεπούλησε το χαρτοφυλάκιο Alt-A ύψους 25 δισ. φράγκων και ότι πιθανότατα δεν θα διανείμει φέτος μέρισμα.

Η New Star Asset Management διολίσθησε 5% μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Deutsche Bank σε ”πώληση” από ”αγορά.” Αντιθέτως, η Credit Agricole αναβαθμίστηκε από την Credit Suisse Group σε ”ουδέτερη” από ”υποαπόδοση.”

Η Allianz υποχωρεί 2,3% η ING 2,3% και η Aegon 4,2%.

Πιέσεις επικρατούν και στον τεχνολογικό κλάδο και η STMicroelectronics υποχωρεί 2,8% και η Infineon Technologies 1,8%. Η Intel ανακοινωσε χθες ότι περιμένει διπλάσιους ρυθμούς πτώσης των τιμών επεξεργαστών μνήμης φλας, σε σχέση με τις προβλέψεις.

Η Ahold ενισχύεται 1,6% και η Carrefour 3,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Η Akzo Nobel κερδίζει 6,6% κατόπιν δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της .

Την πτώση συγκρατούν οι τίτλοι ενέργειας και εμπορευμάτων, καθώς πετρέλαιο και μέταλλα συνεχίζουν ακάθεκτα την ανοδική τους πορεία.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Θα ανακοινωθούν σήμερα τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, που θα προσφέρουν ενδείξεις για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Τα κρίσιμα μεγέθη για την ανεργία θα ανακοινωθούν αύριο και προβλέπεται να δείξουν αύξηση της ανεργίας στο δυσοίωνο ”ορόσημο” του 5% τον Φεβρουάριο, από 4,9%.

Σήμερα θα δημοσιοποιηθούν επίσης τα στοιχεία για τις επικείμενες πωλήσεις οικιών Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v