Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ε.Ε. μελετά συγχώνευση EBRD με EIB

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. μελετούν σχέδιο συγχώνευσης της EBRD με την ΕΙΒ, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα η οποία θα δραστηριοποιείται και πέραν της ένωσης.

Η Ε.Ε. μελετά συγχώνευση EBRD με EIB
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετούν σχέδιο συγχώνευσης της European Bank for Reconstruction and Development με την European Investment Bank, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα δραστηριοποιείται και πέραν της κοινότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, σε έκθεση που διανεμήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης, η συγχώνευση καταγράφεται ως μια από τις επιλογές που μελετώνται για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, EBRD.

Η EBRD δημιουργήθηκε το 1991 για να διαχειριστεί την μετάβαση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε οικονομίες της αγοράς. Στην έκθεση προτείνεται επίσης άλλο σχέδιο, όπου η EBRD παραμένει αυτόνομο ίδρυμα για επενδύσεις στην ανατολική Ευρώπη και τις οικονομίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Γίνεται και σύντομη αναφορά στην επιλογή να διακοπεί η λειτουργία της EBRD.

Το μέλλον του εν λόγω ιδρύματος μελετάται γιατί το 2010 θα σταματήσει να επενδύει στις 8 χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε. από το 2004.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων EIB είναι το μακροπρόθεσμο επενδυτικό ”όχημα” της Ε.Ε. Δημιουργήθηκε το 1958 για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών υποδομών που θα ”ένωναν” τις εθνικές οικονομίες στην ενοποιημένη κοινότητα. Εχει καταστεί πλέον το ”όχημα” ανάπτυξης της Ε.Ε., χρηματοδοτώντας έργα στην Ε.Ε. την Ρωσία, άλλες χώρες πλησίων της Ευρώπης αλλά και στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v