Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια: Σταθερή η ΕΚΤ- ”Παίζει” μείωση από ΒοΕ

Με την ευρωζώνη να μάχεται τον πληθωρισμό, την εκτίναξη του ευρώ και επιβράδυνση της ζήτησης, οι αναλυτές δεν βλέπουν καμία πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων ΕΚΤ. Αντιθέτως, αβεβαιότητα επικρατεί για τις αποφάσεις της ΒοΕ.

Επιτόκια: Σταθερή η ΕΚΤ- ”Παίζει” μείωση από ΒοΕ
Με την ευρωζώνη να μάχεται τον πληθωρισμό, την εκτίναξη του ευρώ και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης, δεν υπάρχει στις εκτιμήσεις καμία πιθανότητα να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μείωση των επιτοκίων κατά την τακτική συνεδρίαση Μαρτίου, που ολοκληρώνεται το μεσημέρι.

Ενώ όμως οι αναλυτές προβλέπουν ομόφωνα ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ, αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, που επίσης συνεδριάζει σήμερα.

Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι όσον αφορά της κινήσεις της Bank of England. Μια οριακή πλειοψηφία περιμένει ότι η τράπεζα θα κρατήσει το επιτόκιο της στερλίνας στο 5,25% για άλλον ένα μήνα, καθώς η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας του κόστους ενέργειας και τροφίμων υπερσκελίζει την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης. Αρκετοί παρατητές διαφωνούν ωστόσο και προβλεπουν ότι η 9μελής επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της ΒοΕ θα ψηφίσει υπέρ μείωσης στο 5%.

Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η επόμενη μείωση της ΒοΕ θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο και οι προθεσμιακές αγορές προεξλοφλούν ότι το επιτόκιο της στερλίνας θα υποχωρήσει έως το 4,5% στα τέλη του έτους.

Με την ΕΚΤ οι προοπτικές είναι ξεκάθαρες και οι 51 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires περιμένουν αμετάβλητη πολιτική.

Εξ αυτών, οι 31 περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιο στο 3,5% με 3,75% κατά το β’ τρίμηνο του έτους, εάν ο πληθωρισμός δεν ”τρομάξει” περισσότερο τον διοικητή Jean-Claude Trichet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v