Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών-futures Wall ενόψει ανεργίας ΗΠΑ

Έντονες πιέσεις επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ένα ακόμη πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, με αγωνία για τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, που ενδεχομένως άγγιξε το δυσοίωνο ορόσημο του 5%.

Έντονες πιέσεις επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ένα ακόμη πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, με ανησυχίες για τις διογκούμενες χρηματοικονομικές ζημίες και με αγωνία για την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο δυσμενές ορόσημο 5% τον Φεβρουάριο από 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Εάν επιβεβαιωθεί το μέγεθος, θα αυξηθούν επικίνδυνα οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ο στασιμοπληθωρισμός ορίζεται γενικά ως παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, κατάσταση στην οποία τα περιθώρια κινήσεων των κεντρικών τραπεζών περιορίζονται αισθητά, καθώς η απειλή του τιμάριθμου δεν επιτρέπει μειώσεις επιτοκίων για τόνωση της ανάπτυξης.

Η διαρκής διολίσθηση του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά έναντι των άλλων βασικών ισοτιμιών, μεταξύ των οποίων και του ευρώ, με την παράλληλη αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου πιεστικά πάνω από τα 100 δολάρια, επιτείνει τις χρηματιστηριακές πιέσεις.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,18% στις 5698 μονάδες, ο DAX 1,27% στις 6.507 μονάδες και ο CAC 1,32% στις 4.616 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI World έχει διολισθήσει φέτος 11% εξαιτίας ανησυχιών για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του αμερικανικού subprime, που έχει προκαλέσει ζημίες τουλάχιστον 181 δισ. δολ. παγκοσμίως και επιβαρύνει όλο σχεδόν το φάσμα της εταιρικής κερδοφορίας.

Τα κέρδη των 500 εταιριών του αμερικανικού δείκτη S&P προβλέπεται να συρρικνωθούν στο τρέχον και στο επόμενο τρίμηνο. Τα κέρδη του ευρωπαϊκού Stoxx 600 προβλέπεται να αυξηθούν φέτος μόλις 4,5% έναντι της εκτίμησης για 11% στα τέλη του 2007, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού διολίσθησε 2,8% με πτώση 5,1% στην εβδομάδα. Ο Nikkei στο Τόκιο απώλεσε 3,3% της αξίας του στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Carlyle Capital έχει ανασταλεί στις ευρωπαϊκές συναλλαγές στο Άμστερνταμ. Η εταιρία ανακοίνωσε χθες ρευστοποιήσεις ενεργητικών, προκαλώντας ντόμινο διολίσθησης στους χρηματοοικονομικούς τίτλους στην αμερικανική αγορά, η οποία συνεχίστηκε στην Ασία και στην Ευρώπη.

Η Axa υποχωρεί 2,8% και η Fortis διολισθαίνει 3,9% μετά την ανακοίνωση για μείωση των κερδών δ’ τριμήνου.

Στην αμερικανική αγορά, εκτός των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση, θα ανακοινωθούν και τα μεγέθη για την καταναλωτική πίστη Ιανουαρίου.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v