Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολάριο- πετρέλαιο ”ματώνουν” τις ευρωαγορές

Δραματικές πιέσεις ασκεί στα χρηματιστήρια η ελεύθερη πτώση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αναρρίχηση του πετρελαίου και τα νέα σοβαρά προβλήματα στις αγορές πιστώσεων. Στο 2-2,5% οι απώλειες για τις ευρωαγορές, 3% πτώση στους ασιατικούς δείκτες και έντονα πτωτικά πρόσημα στα futures της Wall Street.

Δραματικές πιέσεις ασκεί στα χρηματιστήρια η ελεύθερη πτώση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου και τα περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς αγορές πιστώσεων.

Στο 2-2,5% ανέρχονται οι απώλειες για τις ευρωαγορές, 3% πτώση στους ασιατικούς δείκτες και έντονα πτωτικά πρόσημα στα futures της Wall Street.

Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως η διολίσθηση του δολαρίου που βυθίστηκε σε χαμηλό 12 ετών έναντι του γεν, καταδεικνύοντας τόσο την αδύναμη οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, όσο και το μαζικό ”ξεφόρτωμα” ριψοκίνδυνων carry trades με το ιαπωνικό νόμισμα. ”Μπαίνουμε σε περίοδο δολαριακής κρίσης,” δήλωσε αναλυτής στο πρακτορείο Reuters.

Οι εταιρίες με μεγάλο άνοιγμα στις εξαγωγές πλήττονται εκ νέου και η BMW υποχωρεί 1,7% και η Swatch Group 3,5%.

Παράλληλα, ρίγη έχει προκαλέσει στον χρηματοοικονομικό κλάδο η ανακοίνωση αναγκαστικής ρευστοποίησης κεφαλαίου της Carlyle Group, έναν επενδυτικό όμιλο που θεωρείτο από τους πλέον εύρωστους, εξαιτίας του ανοίγματος στα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια.

Η μετοχή της Carlyle Capital Corp. διολισθαίνει 70% στα 83 σεντς στο Αμστερνταμ και οι τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ακολουθούν με κάθετη πτώση. Η HBOS διολισθαίνει 3,5%, η Credit Suisse 3,1%, ενώ νωρίτερα η αστραλέζικη Commonwealth Bank υποχώρησε 5,6% και η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial 6,8%.

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες του πλανήτη έχουν ανακοινώσει 188 δισ. δολ. σε διαγραφές ενεργητικών και πιστωτικές ζημίες εξαιτίας της κατάρρευσης του αμερικανικου subprime.

Η αδιάλλειπτη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που έφθασε στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, συμπληρώνει το δυσμενές τοπίο για τις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο δείκτης MSCI World διολισθαίνει 0,6% μετά το διήμερο ράλι που ενέπνευσε η απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να διαθέσει έως 200 δισ. δολάρια στο σύστημα για να τονώσει την ρευστότητα.

Ο μόνος κλάδος που ενισχύεται μεταξύ των 18 επιμέρους δεικτών του Stoxx 600 σήμερα είναι τα τρόφιμα και ποτά. Η Nestle κερδίζει 2,3% κατόπιν αναβάθμισης των στόχων πωλήσεων 2008.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,07% στις 5.656 μονάδες, ο DAX 2,48% στις 6.435 μονάδες και ο CAC 2,57% στις 4.576 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται κάθετα πτωτικό άνοιγμα, κοντά στο 1,5%, για τους βασικούς δείκτες της Wall Steet.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε και χθες, καθώς οι επενδυτές γρήγορα ”απομυθοποίησαν” την δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να αποτρέψει την ύφεση με την παρέμβασή της και το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 110 δολάρια.

Θα ανακοινωθούν σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση, με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, καθώς και στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών Φεβρουαρίου, που θα δώσουν ενδείξεις για τις πληθωριστικές πιέσεις, για τις λιανικής πωλήσεις του ιδίου μήνα, με ενδείξεις για τις καταναλωτικές διαθέσεις, και το βαρόμετρο επιχειρηματικής ψυχολογίας DJ-BTMU.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v