Καθολική διολίσθηση επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την έκτακτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και το "ξεπούλημα" της Bear Stearns, γεγονότα που καταδεικνύουν τα βαθύτατα πιστωτικά προβλήματα τα οποία πλήττουν τις αγορές χρήματος και αξιών.
Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,2% στις 5.508 μονάδες, ο DAX 3% στις 6.256 μονάδες και ο CAC 3% στις 4.458 μονάδες.
Νωρίτερα στις ασιατικές συναλλαγές ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 1,8%, με βύθιση 3,7% για τον Nikkei και 4,01% για τον Hang Seng.
Οι πιέσεις παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές στον χρηματοοικονομικό κλάδο. «Υπάρχει σοβαρή κρίση στις αγορές», δηλώνει αναλυτής στο Bloomberg. «Υπάρχει κάτι πολύ αρνητικό στο σύστημα και βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο».
Η Deutsche Bank διολισθαίνει 4,1% και η BNP Paribas κατά 4,8%, ενώ νωρίτερα η Mitsubishi UFJ διολίσθησε 4,2%.
Η Siemens αντιδρά με βύθιση 10% στην υποβάθμιση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.
Η Fed προχώρησε σε έκτακτη μείωση του επιτοκίου στο οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές που «σοκαρίστηκαν» με την κατάρρευση της Bear Stearns. Οι παγκόσμιες τράπεζες έχουν απολέσει πάνω από 195 δισ. δολ. εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Η JP Morgan εξαγόρασε την Bear Stearns προς 240 εκατ. δολάρια, τιμή χαμηλότερη από το 1/10 της λογιστικής αξίας.
Στο πλαίσιο της κρίσης εμπιστοσύνης που πλήττει την αμερικανική οικονομία, το δολάριο αποδυναμώθηκε έως τα 95,76 γεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, και διαμορφώνεται σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου.
Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν απολέσει 2,4 τρισ. δολ. ή 3,8% της κεφαλαιοποίησής τους, από την αιχμή των 60 τρισ. δολ. τον Οκτώβριο.