Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις κάθετες απώλειες πλησίον του 1,5% της προηγούμενης συνεδρίασης και τις νευρικές εναλλαγές προσήμων σε Wall και Ασία.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις κάθετες απώλειες πλησίον του 1,5% της προηγούμενης συνεδρίασης και τις νευρικές εναλλαγές προσήμων σε Wall και Ασία.

Η ελπιδοφόρος έκθεση της S&P για τον χρηματοοικονομικό κλάδο προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό χώρο, αλλά οι ακραίες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος, με το δολάριο σε αρνητικά ρεκόρ έναντι όλων των υπόλοιπων βασικών ισοτιμιών, καθιστούν πολύ εύθραυστες όλες τις ισορροπίες.

Οι πρωινές συναλλαγές στις ευρωαγορές χαρακτηρίστηκαν από νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, αλλά πάντως νωρίς το μεσημέρι οι βασικοί δείκτες ανακάμπτουν πειστικότερα. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,48% στις 5.720 μονάδες, ο DAX 0,39% στις 6.526 μονάδες και ο CAC 0,24% στις 4.641 μονάδες.

Στους κερδισμένους της συνεδρίασης πρωτοστατούν οι εταιρίες εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές για τα βασικά μέταλλα ενισχύονται και τα συμβόλαια του χρυσού διαπραγματεύεται στα 1.000 δολάρια. Η BHP Billiton ενισχύεται 1,6% και η Rio Tinto 1,7%.

Η οικονομική αβεβαιότητα προκαλεί πιέσεις στους κατασκευαστικούς τομείς και η Lafarge και η Saint Gobain υποχωρούν πάνω από 1%.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει επίσης υπό πίεση και η BNP Paribas υποχωρεί 1,2% ενώ η UBS 0,7%.

Η Wall έκλεισε με κέρδη την προηγούμενη συνεδρίαση, παρά τις αρχικές απώλειες που σημείωνε. Αφορμή της ανάκαμψης αποτέλεσε η έκθεση της S&P η οποία υποστήριζε ότι οι απομειώσεις λόγω του subprime από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα φτάνουν στο τέλος. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,29%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,88% και ο S&P 0,51%.

Στις ασιατικές συναλλαγές επικράτησαν ανοδικές τάσεις στο μεγαλύτερο τμήμα των συναλλαγών, με ανάκαμψη στον χρηματοοικονομικό κλάδο κατόπιν της έκθεσης της S&P για το subprime. Ωστόσο, η νέα διολίσθηση του δολαρίου σε πολυετές αρνητικό ρεκόρ με το γεν επανέφερε τις πιέσεις στους εξαγωγείς.

Το αποτέλεσμα ήταν η μικτή εικόνα στο κλείσιμο των ασιατικών συνεδριάσεων, με απώλειες 1,54% για τον Nikkei στο Τόκιο και κέρδη 1,38% γιά τον δείκτη ASX 200 στην Αυστραλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v