Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη ευρωαγορών με «προσευχές» στη Fed

Επιχείρηση ανάκαμψης καταγράφεται στις ευρωαγορές, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed αλλά και στα κρίσιμα αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών Goldman Sachs και Lehman Brothers.

Ανάκαμψη σε υψηλότερα επίπεδα έπειτα από τρεις ημέρες πτώσης καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Federal Reserve και στις αποφάσεις της για τα αμερικανικά επιτόκια αλλά και στα κρίσιμα αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών Goldman Sachs και Lehman Brothers.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,6% στις 5.501 μονάδες, ο DAX 1,49% στις 6.274 μονάδες και ο CAC 1,6% στις 4.501 μονάδες.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το επιτόκιο fed funds κατά μία ολόκληρη μονάδα στο 2%, σε μία ακόμη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας στις αγορές. Θα είναι η μεγαλύτερη μείωση από το 1984, όταν ο Paul Volcker ήταν ο «τιμονιέρης» της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, η Federal Reserve προχώρησε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε επιχείρηση παροχής ρευστότητας, μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού των εμπορικών τραπεζών.

«Γνωρίζουμε ότι η Fed θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το χρηματοοικονομικό σύστημα... Και αυτή είναι εξαιρετική είδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg Γάλλος αναλυτής.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται ανοδικά κατόπιν τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων απωλειών. Η Deutsche Bank ανακάμπτει 1,9% μετά τη χθεσινή διολίσθηση 6% και η UBS κερδίζει 4,8% κατόπιν της χθεσινής βύθισης 14%.

Η British Energy αντιδρά με άνοδο 1,2% στην αναβάθμιση της σύστασης της Morgan Stanley για τη μετοχή της.

Χθες, παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων που σημειώθηκαν στον απόηχο της υπόθεσης Bear Stearns, ο δείκτης Dow Jones κατόρθωσε να εξαλείψει τις αρχικές του απώλειες και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στη Wall Street ήταν μικτό.

Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές επικράτησαν προσπάθειες σταθεροποίησης και ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 0,5%, ενώ ο Nikkei αποδυναμώθηκε στο 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v