Ανέκαμψε ο Dow, δεν τα κατάφεραν Nasdaq, S&P

Μικτό κλείσιμο στη Wall Street παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων στον απόηχο της υπόθεσης Bear Stearns. Με κέρδη έκλεισε ο Dow. Φήμες για προβλήματα και στη Lehman Brothers. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικτή εικόνα εμφάνισε στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς, παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων που σημειώθηκαν και σήμερα στον απόηχο της υπόθεσης Bear Stearns, ο Dow Jones κατόρθωσε να εξαλείψει τις αρχικές του απώλειες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones παρά το πτωτικό του ξεκίνημα και αφού έφτασε να χάνει περίπου 200 μονάδες, προς το τέλος της συνεδρίασης με «οδηγό» τον τίτλο της JP Morgan κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος και να κλείσει τελικά στις 11.972,25 μονάδες, με κέρδη 0,18%.

Αντίθετα, ο Nasdaq που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις ολοκλήρωσε στις 2.177,01 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,60%. Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε 0,90% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.276,60 μονάδες.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια σχεδόν 1,6 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 3. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Lehman Brothers, Citigroup, Bear Stearns, iShares:Russ 2000 και Washington Mutual.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στο 1 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 2 προς 1. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel και Cisco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος, καθώς η υπόθεση της Bear Stearns αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την επιφυλακτικότητα αυτή των επενδυτών ενέτεινε περαιτέρω η αναπάντεχη κίνηση της Federal Reserve να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς των άμεσων δανείων προς της τράπεζες στο 3,25% από 3,50%, καθώς και η προσφορά της να προχωρήσει σε «ενέσεις» ρευστότητας προς τις τράπεζες που χρειάζονται βοήθεια.

Έτσι, εκτός από την Bear Stearns που κατέγραψε απώλειες της τάξης του 84%, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, εκτός αυτής της JP Morgan, η οποία έκλεισε με κέρδη της τάξης του 10% μετά την πρόταση εξαγοράς που έκανε για την Bear Stearns στην τιμή των 2 δολαρίων ανά μετοχή.

Από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ισχυρές απώλειες άνω του 19% κατέγραψε επίσης η μετοχή της Lehman Brothers, μετά τη μείωση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από την Moody’s. Εξέλιξη που πυροδότησε σενάρια ότι η εν λόγω τράπεζα ενδέχεται να είναι η επόμενη, μετά την Bear Stearns, που θα εμφανίσει προβλήματα ρευστότητας, γεγονός που την έχει θέσει στο μικροσκόπιο των αναλυτών.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 1,99% στα 45,09 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 6,69% στα 15,94 δολάρια. Απώλειες 7,64% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 9,92 δολάρια, ενώ στα 0,14 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν τα αρνητικά στοιχεία και από το μέτωπο της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Empire για την περιοχή της Νέας Υόρκης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάρτο στο 22,2, ενώ μείωση εμφάνισε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο, το οποίο στο 4,9% του ΑΕΠ.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές εν μέσω έντονων τραπεζικών πιέσεων.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,86% και έκλεισε στις 5.414,40 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 4,18% και διαμορφώθηκε στις 6.182,30 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε 3,51% χαμηλότερα, στις 4.431,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v