Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Bear Stearns ”γκρέμισε” τη Wall

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η είδηση ότι η Bear Stearns αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η είδηση ότι η Bear Stearns αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο CEO της Bear Stearns ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο η ρευστότητας της τράπεζας ”εξανεμίστηκε”, επισημαίνοντας ωστόσο η Bear Stearns βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την JP Morgan και την FED για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Η εξέλιξη αυτή πάντως αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μαζικές ρευστοποιήσεις.

Την ψυχολογία των επενδυτών επιβάρυναν περαιτέρω τα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς ο σχετικός δείκτης του πανεπιστημίου Michigan σημείωσε υποχώρηση το Μάρτιο στο 70,5 σημειώνοντας χαμηλό 16 ετών.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με απώλειες 1,60%, στις 11.951,09 μονάδες, έχοντας χάσει περίπου 200 μονάδες, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να εμφανίσει μικρή άνοδο κατά 0,5%.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,26% και διαμορφώθηκε στις 2.212,49 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.288,14 μονάδες, με απώλειες 2,08% για την ημέρα και κέρδη 0,4% για την εβδομάδα.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,8 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων να διαμορφώνεται στο 1 προς 5. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι μετοχές των Bear Stearns, iShares:Russ 2000, Citigroup, Washington Mutual, Ford Motor και Lehman Brothers.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στο 1,3 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 1. Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Cisco και Yahoo!.

Από τις επιμέρους μετοχές και εκτός της Bear Stearns που κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 47%, με πτώση έκλεισαν και οι υπόλοιποι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Πτωτικά έκλεισαν επίσης οι μετοχές των Microsoft και Yahoo, μετά τα δημοσιεύματα ότι οι δύο εταιρίες συναντήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για να εξετάσουν την πρόταση εξαγοράς της Microsoft για την Yahoo, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση κατά 0,14%, στα 44,21 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 4,87%, στα 10,74 δολάρια. Κέρδη 0,74% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,94 δολάρια, ενώ με πτώση 9,68% στα 0,14 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, το αρνητικό κλίμα στη Wall επηρέασε και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές που έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με απώλειες 1,07%, στις 5.631,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,75% και έκλεισε στις 6.451,90 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,82% χαμηλότερα, στις 4.592,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v