Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τσουνάμι" τραπεζικών πωλήσεων στη Wall

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι χρηματοοικονομικές εταιρίες στη Wall με τις Citigroup, Βear Stearns, Lehman Brothers, Goldman Sachs να καταγράφουν ισχυρή πτώση. Αρνητικά μηνύματα στέλνει και η οικονομία.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι χρηματοοικονομικές εταιρίες στη Wall, με τις Citigroup, Βear Stearns, Lehman Brothers και Goldman Sachs να καταγράφουν πτώση άνω του 5%. Αρνητικά μηνύματα στέλνει και η οικονομία.

Αναλυτικότερα, οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου βρίσκονται στο προσκήνιο με τον τίτλο της Bear Stearns να υποχωρεί κατά περίπου 90% μετά την ανακοίνωση ότι η τράπεζα θα εξαγοραστεί προς 236 εκατ. δολάρια, ήτοι 2 δολάρια ανά μετοχή, από την JP Morgan.

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μόνο τα νέα γραφεία της Bear Stearns κοστίζουν 1 δισ. δολάρια.

Τα προβλήματα της αμερικανικής τράπεζας προκαλούν «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων στις μετοχές των τραπεζών, με τη Citigroup να υποχωρεί 5%, τη Merrill Lynch 6,2%, την Goldman Sachs 7,2% και τη Lehman Brothers να σημειώνει πτώση 29,3%.

Η μετοχή της τελευταίας δέχεται ισχυρή πίεση λόγω της περικοπής των προοπτικών (outlook) από τη Moody’s, η οποία επικαλείται πιθανά προβλήματα ρευστότητας της Lehman Brothers.

Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της JP Morgan που ενισχύεται κατά 3,2% μετά την εξαγορά της Bear Stearns.

Επιπροσθέτως, η γνωστή αναλύτρια της Oppenheimer, κ. Meredith Whitney, προέβλεψε ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν περιθώρια καθόδου κατά 50%.

Ισχυρή πτώση 73% καταγράφει η μετοχή της MF Global ενώ μέσω αρνητικού κλίματος για τις εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Η MF Global είναι χρηματιστηριακή εταιρία που εξειδικεύεται στο trading εμπορευμάτων.

Στο μεταξύ η κίνηση να προχωρήσει σε νέα μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% προκάλεσε ανησυχία στην επενδυτική για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Τρίτη συνεδριάζει η FED.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία, ο δείκτης Empire Μαρτίου υποχώρησε στις -22,2 μονάδες έναντι -11,7 μονάδων στην προηγούμενη μέτρηση.

Οι πετρελαϊκές τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 108 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κυμαίνεται στα 1.009 δολάρια ανά ουγκιά.

Επιπλέον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δ΄ τριμήνου υποχώρησε στο 4,9% του ΑΕΠ.

Ο Dow Jones κινείται στις 11.760 μονάδες με πτώση 1,87%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,92%, στις 2.169 μονάδες. Απώλειες 1,07% για τον S&P 500, στις 1.274 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,41%, στις 5.439 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,15%, στις 4.447 μονάδες. Ισχυρή πτώση 4,07% σημειώνει ο DAX 30, που κινείται στις 6.189 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v