Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμούς στη Wall προκαλεί η υπόθεση Bear Stearns

Πιέσεις δέχεται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η πώληση της Bear Stearns έχει οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η πώληση της Bear Stearns πυροδότησε τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων.

Ειδικότερα, από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και εκτός από την μετοχή της Bear Stearns που καταγράφει απώλειες της τάξης του 90%, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Citigroup (-7,2%), AIG (-5%), Merrill Lynch (-9%) και Goldman Sachs (-7%).

Ισχυρές απώλειες άνω του 30% εμφανίζει επίσης η μετοχή της Lehman Brothers, μετά τη μείωση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από την Moody’s.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τίτλος της JP Morgan, μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την Bear Stearns έναντι τιμήματος ύψους 2 δολαρίων ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, τους φόβους των επενδυτών για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης ενέτεινε η αναπάντεχη κίνηση της Federal Reserve να μειώσει το επιτόκιο των άμεσων δανείων που χορηγεί στις τράπεζες στο 3,25% από 3,50%, αλλά και η προσφορά της να προχωρήσει σε «ενέσεις» ρευστότητας προς τις τράπεζες, κίνηση η οποία ακολούθησε την είδηση εξαγοράς της Bear Stearns από την JP Morgan.

Το κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Empire για την περιοχή της Νέας Υόρκης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάρτο στο 22,2, ενώ μείωση εμφάνισε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο, το οποίο στο 4,9% του ΑΕΠ.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 11.924,55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,22%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,84%, στις 2.171,79 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.271,09 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,32%.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές εν μέσω των έντονων τραπεζικών πιέσεων.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,86% και έκλεισε στις 5.414,40 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 4,18% και διαμορφώθηκε στις 6.182,30 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε 3,51% χαμηλότερα, στις 4.431,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v