Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To χειρότερο 3μηνο από το 1987 στις ευρωαγορές

Πτώση καταγράφουν τα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας, κλείνοντας το χειρότερο τρίμηνο από το 2002 για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI και από το ’87 για τον Stoxx 600. Πτωτικά κινούνται τα Futures στη Wall.

Πτώση καταγράφουν τα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας, κλείνοντας το χειρότερο τρίμηνο από το 2002 για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI. Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτώση στο άνοιγμα της Wall και στη σημερινή συνεδρίαση, με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις εταιρικών κερδών που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Οι φόβοι ότι οι ζημίες στις πιστωτικές αγορές θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματική κερδοφορία είναι διάχυτοι στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης MSCI World υποχωρεί 0,7% έχοντας διολισθήσει 10% στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς οι χρηματοοικονομικοί οίκοι έχουν υποστεί ζημίες άνω των 208 δισ. δολ. μετά την κατάρρευση του αμερικανικού subprime.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από τις διεθνείς αγορές έχουν εξανεμιστεί 3,9 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέχρι στιγμής στο έτος.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 1,4% κλείνοντας το τρίμηνο με πτώση 17%, που είναι η χειρότερη εμφάνιση από το 1987 τουλάχιστον. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί στο Λονδίνο αυτήν την ώρα 1,5%, ο DAX 1,6% και ο CAC 1,3%.

Τα πλήγματα εξακολουθούν να βαραίνουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο και η UBS διολισθαίνει 3,2% μετά την εκτίμηση της Merrill Lynch ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα βάσει ενεργητικών θα ανακοινώσει περαιτέρω απομειώσεις.

Η Credit Suisse υποχωρεί 2% κατόπιν της υποβάθμισης του στόχου τιμής της μετοχής της από τη Merrill κατά 13%.

Η Vodafone καταγράφει πτώση 4,8% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης της Morgan Stanley για τη μετοχή. Η Deutsche Telekom ακολουθεί με πτώση 2,3% κατόπιν υποβάθμισης από τη Morgan Stanley και η Telefonica 1,8%.

Η British Airways διολισθαίνει 3,8%. Η Goldman Sachs υποβάθμισε τη μετοχή σε «πώληση» από «αγορά».

Από το μέτωπο των ανακοινώσεων στην αμερικανική αγορά, θα ανακοινωθεί ο δείκτης ΡΜΙ Σικάγο που αποτυπώνει την κατάσταση του κλάδου μεταποίησης στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v