Εντονες διακυμάνσεις για τις ευρωαγορές

Με έντονες διακυμάνσεις και συχνές εναλλαγές προσήμων κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν στις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην περιοχή και λιγότερο στις θετικές ειδήσεις από τις Shell και Ericsson. Για διορθωτικές τάσεις κάνουν λόγο οι αναλυτές.

Μεγάλες διακυμάνσεις εμφανίζουν από την αρχή της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να σταθμίσουν τις επιπτώσεις της χθεσινής παρουσίασης Πάουελ.

Σε αρνητικό έχει μετατραπεί το κλίμα στις κυριότερες ευρωαγορές, αφού οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να ”επικαλύπτουν” τις θετικές ειδήσεις από Shell και Ericsson.

Για ”διορθωτικές τάσεις ως αποτέλεσμα και της χθεσινής ανόδου” κάνουν λόγο βρετανοί αναλυτές.

Ύστερα από την αρχική πτωτική έναρξη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φάνηκαν να αλλάζουν κατεύθυνση, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία του πετρελαϊκού κλάδου– όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αξία- Royal Dutch/Shell Group, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, θετική τάση προσέδωσε για κάποιο διάστημα και η ανακοίνωση της Ericsson ότι αντικαθιστά τον CEO και πρόεδρό της, Κούρτ Χέλστρομ, ύστερα από τη συσσώρευση ζημιών ύψους 4,7 δις. δολαρίων τα τελευταία επτά τρίμηνα. Η μετοχή της εταιρίας σημειώνει άνοδο περί το 11%, αφού είχε αγγίξει και το 13%.

Αντίθετα έντονα πτωτικές τάσεις επικρατούν στη γερμανική κυρίως τραπεζική αγορά, με την Commerzbank να υποχωρεί κατά 3% περίπου, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, ύστερα από την ανακοίνωση ζημιών για το έτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Κατά 2,2% υποχωρεί και ο τίτλος της γαλλικής ασφαλιστικής Axa ύστερα από την ανακοίνωση απογοητευτικών πωλήσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις των ΕΚΤ και ΒοΕ σχετικά με τα επιτόκια, όπου ωστόσο δεν αναμένεται καμία μεταβολή. Επίσης, λίγο πριν ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.

Η Vivendi Universal υποχωρεί κατά 2,2% καθώς οι Financial Times ανέφεραν ότι η εταιρία σχεδιάζει έκδοση ομολόγου 1 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 3650,5 μονάδες με απώλειες 0,77% ενώ ακολουθεί ο DAX στις 2678,11 μονάδες με πτώση 1,75%. Ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,19% στις 2879,21 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v