Εντείνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Έντονες πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να διευρύνει τις απώλειες πάνω από το 4%, κυρίως εξαιτίας των απωλειών που καταγράφουν οι τράπεζες. Σε πτωτική τροχιά και ο τεχνολογικός κλάδος, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alcatel, αλλά και την αντίστοιχη πορεία στη Wall Street.

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX να ”βυθίζεται” εξαιτίας της αρνητικής πορείας των τραπεζών. Αντίστοιχη πορεία καταγράφει και ο τεχνολογικός κλάδος, εξαιτίας των απογοητευτικών προβλέψεων της Alcatel.

Ο δείκτης CAC στο Παρίσι υποχωρεί κατά 3,12%, στις 2865,38 μονάδες, μετά από την δημοσιοποίηση έκθεσης που έδειξε την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, εξαιτίας της ανόδου της ανεργίας.

Παράλληλα, η Alcatel υποχωρεί κατά 6,9%, στα 6,26 ευρώ λόγω των μειωμένων προβλέψεών της όσον αφορά τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, παρασύροντας σε χαμηλότερα επίπεδα και τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ericsson υποχωρεί κατά 11%, στις 5,7 σουηδικές κορώνες, παρατείνοντας την χθεσινή κατά 12% πτώση, καθώς πολλές χρηματοοικονομικές εταιρίες μείωσαν σήμερα τις προβλέψεις τους όσον αφορά τα έσοδα της εταιρίας. Η Siemens υποχωρεί κατά 4,2%, ενώ η Nokia κατά 3,6%, στα 13,10 ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες επίσης βρίσκονται χαμηλότερα, καθώς η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στον κόσμο, AIG, ανακοίνωσε ότι θα αποταμιεύσει περί τα 1,8 δισ. δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο προκειμένου να καλύψει πιθανές ζημιές.

Πιέσεις δέχονται και οι γερμανικές εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς έντονες είναι οι ανησυχίες ότι δεν επίκειται σύντομα βελτίωση στα έσοδα του κλάδου, ενώ αυξάνονται τα επισφαλή δάνεια. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της HVB, υποχωρούν κατά 7%, στα 11,49 ευρώ, ενώ πιέσεις δέχονται τόσο η Commerzbank όσο και η Deutsche Bank.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη δέχεται σημαντικές πιέσεις αυτή την ώρα, καθώς καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,67%, στις 2623,39 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, τις τάξεως του 2,30%, βρισκόμενος στις 3604,60 μονάδες.

Οι πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες εντείνονται ακόμη περισσότερο και από την αρνητική πορεία στην αμερικανική αγορά, εν όψει της ομιλίας του Κόλιν Πάουελ και των αποτελεσμάτων της Cisco Systems.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v