”Βουτιά” στις ευρωαγορές, με φόντο το Ιράκ

Σε διεύρυνση των πρωινών απωλειών οδηγεί τις ευρωαγορές η ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράκ, εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και οι αρνητικοί οιωνοί από το άνοιγμα της Wall. Υψηλά εξαετίας για το χρυσό, διέσπασε το 1,09 δολ. το ευρώ.

Τις πρωινές τους απώλειες διευρύνουν οι ευρωαγορές, εν μέσω των ”γνωστών” ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον περσικό και εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών ενώπιον του συμβουλίου ασφαλείας.

”Δεν υπάρχει κάποιο άλλο νέο σήμερα, εκτός από την έκθεση Μπλιξ. Όλοι απλώς περιμένουμε”, παρατηρεί γερμανός αναλυτής. Εξάλλου, αρνητική επιρροή έχουν και τα futures στη Wall Street, που δείχνουν σαφείς τάσεις υποχώρησης.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται στο επίπεδο των 3.499 μονάδων, χάνοντας 2,89% και έχοντας υποχωρήσει χαμηλότερα του σημείου στήριξης των 3.480 μονάδων. Κυρίαρχες στην αγγλική αγορά είναι οι φήμες για εντολές πώλησης προερχόμενες από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 3,22% και διαμορφώνεται στις 2.805 μονάδες, εν μέσω μαζικών πωλήσεων. Αφού το ”οχυρό” των 2.810 μονάδων κατέρρευσε, το επόμενο σημείο αντίστασης φαίνεται τώρα στις 2.760 μονάδες, λένε γάλλοι αναλυτές. Επικεφαλής της πτώσης τίθεται η Cap Gemini με υποχώρηση της τάξης του 7,5%, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Axa με απώλειες περίπου 7%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο γερμανικό χρηματιστήριο, όπου ο DAX υποχωρεί κατά 2,99% και διαμορφώνεται στις 2.636 μονάδες. Επικεφαλής της πτώσης στη Φρανκφούρτη έχει τεθεί η TUI (τουριστικές επιχειρήσεις), μετά την ανακοίνωση για απότομη κάμψη των καλοκαιρινών κρατήσεων. Αντίθετο είναι το κλίμα γύρω από την E.on, η οποία αποτελεί το μοναδικό blue chip που κινείται σε θετικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v