Νευρικό το κλίμα στην Ευρώπη (update)

Σε νευρική μετατράπηκε η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το θετικό ξεκίνημα, καθώς πιέσεις δέχεται ο κλάδος των ασφαλειών. Θετική η συνεδρίαση για τις μετοχές εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας, ύστερα και από τις υψηλές πωλήσεις που ανακοίνωσαν STMicroelectronics και Qualcomm.

Σχετικά γρήγορα εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τεχνολογικές μετοχές ωστόσο να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καθώς τόσο οι πετρελαϊκές όσο και οι ασφαλιστικές μετοχές πιέζουν τους δείκτες.

Υψηλότερα κινείται και η μετοχή της Siemens, καθώς ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 3% στο πρώτο τρίμηνο χρήσης, που ήταν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη καταγράφει και η SAP, καθώς η ανταγωνιστική της PeopleSoft ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της υποχώρησαν σε ποσοστό μικρότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η STMicroelectronics από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου τριπλασιάστηκαν, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση των προϊόντων της που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα.

Κέρδη καταγράφει και η Roche Holding, καθώς η Novartis ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αυξήσει το μερίδιό της επί των δικαιωμάτων ψήφου στο 32,7%, ενώ τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου αυξήθηκαν 6%.

Υψηλότερα κινείται και ο τίτλος της LVMH Moet Louis Vuitton, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία πολυτελών ειδών παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη της αυξήθηκαν περί το 25% το περασμένο έτος.

Εξάλλου, όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία, η ιταλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε απροσδόκητη άνοδο τον Ιανουάριο, κατορθώνοντας να ”ξεκολλήσει” από το χαμηλό 11 μηνών που βρισκόταν, στο 93,6 από το 91,6 του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, κατά 1,1% αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία το Δεκέμβριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των τιμών.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 3699,2 μονάδες με απώλειες 0,24% ενώ ακολουθεί και ο CAC 40 στις 2938,94 μονάδες με κέρδη 0,26%. Ο DAX διαμορφώνεται στις 2826,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,83%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v