Οι... ”Μογγόλοι” πιέζουν τις ευρωαγορές!

Με υψηλές απώλειες συνεχίζουν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της ανεξέλεγκτης υποχώρησης των τεχνολογικών μετοχών, αλλά και την αναβίωση των γεωπολιτικών ανησυχιών ύστερα από τις δηλώσεις Σαντάμ Χουσείν, που αποκάλεσε τους Αμερικανούς ως τους ”Μογγόλους της νέας εποχής που θα αυτοκτονήσουν στις πύλες της Βαγδάτης”.

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς είναι καταλυτική η επίδραση από την πτώση των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου αλλά και το πολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε εκ νέου ύστερα από τα ”ευρήματα” του ΟΗΕ στο Ιράκ και τις δηλώσεις του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος αποκάλεσε τους Αμερικανούς ως τους ”Μογγόλους της νέας εποχής, που θα αυτοκτονήσουν στις πύλες του Ιράκ”.

Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ ανακάλυψαν άδειες χημικές κεφαλές οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στην έκθεση της Βαγδάτης για τα όπλα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, με εμπρηστικές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό διάγγελμα, αποκάλεσε τους Αμερικανούς ως Μογγόλους της νέας εποχής, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα ”αυτοκτονήσουν” εάν επιχειρήσουν να εισβάλλουν στο Ιράκ.

Εξάλλου, η ανακοίνωση καταβολής μερίσματος από τη Microsoft για πρώτη φορά στην ιστορία της και παράλληλα η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, οδηγεί σε υψηλές απώλειες τις μετοχές του κλάδου.

Η γερμανική SAP υποχωρεί κατά 3,6%, ενώ η γαλλική Business Objects καταγράφει απώλειες της τάξης του 7,7%. Η Cap Gemini σημειώνει πτώση 5,2%. Κοντά στο 3,5% διαμορφώνονται και οι απώλειες για τις Siemens και Philips.

Εξάλλου, η ιταλική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά ύστερα από τον Αύγουστο κατά 0,8% για το διάστημα του Νοεμβρίου.

Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι κατασκευάστριες εταιρίες επεξεργαστών, με την STMicroelectronics να καταγράφει πτώση 3,9% και τη γερμανική Infineon να υποχωρεί 2,2%.

Αντίθετα, η ελβετό-σουηδική ΑΒΒ σημειώνει κατακόρυφη άνοδο κατά 9%, καθώς κινήθηκε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος καταβολής αποζημιώσεων σχετικά με τον αμίαντο. Κατά 2,8% αυξάνεται και η Saint-Gobain.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 3858,4 μονάδες με πτώση 0,60%, ενώ ακολουθεί και ο CAC 40 με απώλειες της τάξης του 1,64%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει πτώση 2,10% στις 2990,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v