Έντονα νευρικό το κλίμα στις ευρωαγορές

Σε έντονα νευρικό έχει μετατραπεί το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τα κέρδη της Shell Transport. Οριακή άνοδος αναμένεται στην έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα.

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές κυρίως εξαιτίας της πτώσης των πετρελαϊκών, ύστερα από την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τα κέρδη της Shell Transport.

Οριακά ανοδική αναμένεται η τάση στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν και το στοιχείο της απειλής του πολέμου στο Ιράκ που συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στις αγορές.

H Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της shell Transport, με τη μετοχή της εταιρίας να υποχωρεί κατά 2%.

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε την πρώτη άνοδο στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών, τονώνοντας έτσι την αισιοδοξία ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ίσως να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσαν ώθηση στις μετοχές της γερμανικής αγοράς, με την κατασκευάστρια εταιρία φορτηγών ΜΑΝ να σημειώνει άνοδο 3,5%. Κέρδη κοντά στο 2% καταγράφουν και οι μετοχές της Deutsche Telekom και Lufthansa.

Κέρδη της τάξης του 1,4% σημειώνει ο τίτλος της UBS, ενώ και η Santander Central Hispano κερδίζει 1,2%. Η ασφαλιστική Aviva δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τα κέρδη της, παρουσιάζοντας πτώση κατά 1,7%.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός κλάδος κινείται υψηλότερα, καθώς η Credit Suisse First Boston αναβάθμισε τις εταιρίες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε overweight από neutral. Alcatel και Nokia σημειώνουν άνοδο 1,4% και 1,2% αντίστοιχα.

Αντίθετα, πτώση κοντά στο 2% καταγράφει η μετοχή της Fiat, καθώς ο πρόεδρος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσε τις φήμες σχετικά με την πρόθεση διάσπασης των δραστηριοτήτων.

Ο δείκτης FTSE καταγράφει πτώση 0,94% στις 3743,1 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 υποχωρεί περί το 0,84% στις 2994,70 μονάδες. Ο δείκτης DAX σημειώνει απώλειες 0,62% στις 2877,67 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v